Počeo zapadnjačko-iranski rat karikaturama?

IRANSKA internetska stranica "Kuća karikatura" koja je zajedno s iranskim listom Hamshahri raspisala međunarodni natječaj za najbolju karikaturu o holokaustu, objavila je u ponedjeljak prvi uradak na tu temu.

Objavljivanje karikature poklapa se s pokretanjem službenog natječaja pod nazivom: "Gdje su granice slobode izričaja na Zapadu?"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Urednici "Kuća karikature" objašnjavaju kako je prve karikature o holokaustu poslao izvjesni Michael Leunig koji živi u Melbournu, "iz solidarnosti s muslimanima diljem svijeta i zbog zalaganja za izražavanje njihove slobode izražaja".

Riječ je o dvjema karikaturama. Na prvoj koja se zove Auschwitz 1942. prikazan je Židov s Davidovom zvijezdom i zavežljajem u ruci kako ulazi u koncentracijski logor na glavna vrata iznad kojih stoji natpis "Rad oslobađa".

Na drugoj karikaturi, nazvanoj Izrael 2002., isti čovjek, noseći ovaj put u ruci pušku, kreće prema vratima koja kroz koja se ulazi na ratište, a iznad njih stoji natpis "Rat donosi mir".

Zanimljivo da urednici stranice irancartoon.ir, koja sadržaj na engleskom jeziku objavljuje na adresi irancartoon.com, očekuju kako će Sjedinjene Države vjerojatno zabraniti pristup toj stranici, te  pozivaju posjetitelje da tražene informacije potraže na adresi irancartoon.ir koja je ispisana arapskim pismom.

Index.hr/Hina

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara