"Počinitelje seksualnih delikata nad djecom locirati, kazniti i objaviti"

POVODOM Međunarodnog dana prevencije zlostavljanja djece, danas je u organizaciji pravobraniteljice za djecu Mile Jelavić održana rasprava o "Bazi podataka o počiniteljima spolnih delikata na štetu djece" ili u javnosti poznatijoj kao Registru pedofila.

Na prikupljanje i čuvanje podataka o počiniteljima spolnih delikata na štetu djece Hrvatsku obvezuje Konvencija Vijeća Europe o zaštiti djece od spolnog zlostavljanja i iskorištavanja.

Današnjoj raspravi su prisustvovali osim dječje pravobraniteljice, potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor, ministrica pravosuđa Ana Lovrin,ravnatelj policije Marijan Benko, predsjednik Hrvatske odvjetničke komore Leo Andreis te stručnjaci koji se bave ovim delikatnim područjem.

Svi su se složili da Hrvatska mora osnovati bazu podataka o počiniteljima spolnih delikata nad djecom, ali to otvara niz pitanja. Koji će se točno podaci u njoj čuvati i koliko dugo, koje će tijelo biti nadležno, kome će sve podaci biti dostupni i u koje će se svrhe koristiti? Kad se priča o ovakvom registru, uvijek postoje dvije vrste mišljenja. Jedni misle da će se objavom podataka preventivno djelovati protiv počinitelja ovih najgorih kaznenih djela, a drugi kreću s pozicije da bi objava ovih podataka narušila ljudska prava imenovanih osoba.

Prevencija najmanje boli

Pravobraniteljica Jelavić je pričala o nužnosti prevencije. "Često se pitam zašto djeca tako puno pate? Ne samo ja, nego i mnogi drugi. Glavni cilj nam je spriječiti patnju djece. Za to je nužno preventivno djelovati. Prevencija najmanje košta,učinkovita je i najmanje boli", kazala je.

Ministrica pravosuđa Ana Lovrin je upozorila da su ovakve rasprave nužne i da će  zaključci stručnjaka s ove rasprave biti ključni za implementaciju Konvencije u naše zakonodavstvo. Lovrin je upozorila da se već krenulo s nekim projektima prevencije kao što je projekt koji se provodi s počiniteljima ovakvih delikata u kaznionici u Lepoglavi kojem je svrha da spriječi ponavljanje delikata.Podsjetila je i da rok zastare po novom teče tek od punoljetnosti žrtve kako bi one mogle bez straha i bez utjecaja roditelja pokrenuti postupak protiv počinitelja.

Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor je iznijela svoj stav da počinitelje seksualnih delikata nad djecom treba javno obilježiti i kazniti. "Oblik nasilja nad djecom je najgori mogući oblik nasilja. Bazu podataka treba napraviti i objaviti. Pritom treba misliti na ljudska prava, ali počinitelje ovakvih gnjusnih zlodjela treba otkriti, locirati i objaviti. Nema milosti prema njima", rekla je Jadranka Kosor.

D.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara