Počinje prvo suđenje Makedoncima pred ICTY-jem - među optuženim i hrvatski branitelj

PRVO suđenje Ljubi Boškovskom i Johanu Tarčulovskom zbog ratnog zločina nad Albancima u Makedoniji započinje u Haagu, u kojoj će bivši ministar unutarnjih poslova i njegov tjelohranitelj odgovarati za ubojstva sedmero civila u mjestu Ljuboten 2001. godine koje je počinila policija, prenosi Herald Tribune.

U optužnici stoji kako su Albanci ubijeni za vrijeme albansko-makedonskog sukoba kada je stotinu policajaca vršilo raciju u Ljubotenu, tražeći članove albanske paravojne formacije ONA. Ubojstva su počinjena kao osveta za smrt osmorice makedonskih vojnika koji su dva dana ranije kamionom naišli na nagaznu minu.

Policija je u tom pretresu palila i uništavala kuće, pretukla desetke Albanaca, a jedan od poginulih je petogodišnji dječak, tvrde tužitelji. Oni su za bivšeg ministra Boškoskog, te njegovog tjelohranitelja i šefa jedinice za privatno osiguranje Tračulovskog, koji je upravljao pretresom, zatražili doživotnu kaznu zbog ubojstva, namjernog uništavanja i okrutnog postupanja prema Albancima.

Oba optužena izjasnila su se da se ne osjećaju krivima. Ovo su ujedno i posljednji optuženici koji su pristigli s područja bivše Jugoslavije na suđenje u Haag, no postoje naznake da neće biti posljednji koji će odgovarati za zločine nacionalističke vlade Makedonije, prije zatvaranje suda 2010. godine.

Boškoski je, inače, uhićen u Hrvatskoj gdje se sklonio i gdje se za vrijeme Domovinskog rata borio u redovima Hrvatske vojske.

Boškovskom se 2002. godine pripisivala i likvidacija šestorice pakistanskih i jednog indijskog državljana, za koje je Boškoski tvrdio da su "Al Qaedini teroristi". Makedonski mediji tvrde da je riječ o nedužnim ilegalnim imigrantima, namamljenim u zamku s ciljem da tadašnja makedonska vlada impresionira SAD kao saveznik u "ratu protiv terorizma".

A.B.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara