Počinje suđenje Afganistancu za ubojstvo djevojčice koje je šokiralo Njemačku

Počinje suđenje Afganistancu za ubojstvo djevojčice koje je šokiralo Njemačku
Foto: EPA

PRED sudom u njemačkom mjestu Landau in der Pfalz u ponedjeljak počinje suđenje afganistanskom izbjeglici zbog sumnje da je ubio 15-godišnju djevojčicu.

Okrivljenom Abdulu D. se predbacuje da je 27. prosinca prošle godine usred mjesta Kandel u jednoj prodavaonici nožem usmrtio 15-godišnju učenicu Miu. Njih dvoje su navodno bili u vezi, a nakon prekida Abdul je pratio 15-godišnjakinju i prijetio joj.

Šok u Njemačkoj

Ubojstvo je izazvalo šok u Njemačkoj i dolilo ulje na vatru žestokih rasprava o izbjegličkoj politici. Abdulu, koji je stigao iz Afganistana, još je početkom 2017. odbijen zahtjev za azilom, ali je ostao u Njemačkoj jer je tada na snazi bila zabrana protjerivanja u Afganistan zbog sigurnosnih razloga.

Na udaru kritika našao se ured za skrb o mladima, kao i policija, jer navodno nisu reagirali na prijave Mijinih roditelja koji su Abdula prijavili zbog prijetnji svojoj kćeri.

Ne zna se koliko optuženi ima godina

Suđenje je zatvoreno za javnost, jer sudskim vještačenjem nije utvrđena starost okrivljenog. Prema njegovim navodima je star 15 godina, ali je vještačenjem utvrđeno da je star između 17,5 i 21 godinu i sudi mu se kao maloljetniku, što isključuje doživotnu kaznu zatvora.

Sudsko vijeće ustvrdilo je da će tijekom suđenja pokušati još jednom razjasniti starosnu dob okrivljenog. Mnogi mlađi izbjeglice prilikom dolaska u Njemačkoj daju krive navode o starosti, jer kao maloljetnici uživaju bolji tretman.

Antiimigrantske skupine koriste Kandel kao simbol neuspjele politike

Od ubojstva krajem prošle godine u Kandelu se redovito održavaju prosvjedi protiv izbjegličke politike Angele Merkel. Desne, populističke i antimigrantske skupine Kandel prikazuju kao simbol neuspjele izbjegličke politike.

Ubojstvo 14-godišnje Susanne prije nekoliko tjedana u obližnjem Mainzu, gdje se za ubojstvo također sumnjiči mladi izbjeglica, dodatno je rasplamsalo raspravu o izbjeglicama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara