Počinje suđenje deseterostrukom ubojici

DENNIS RADER sumnjiči se da je serijski ubojica, koji je samog sebe potpisivao frazom "sveži, muči i ubij", a na sudu u Kanzasu uskoro bi mu trebalo započeti suđenje za ubojstvo desetero ljudi.

60-godišnji Amerikanac optužen je da je počinio seriju od deset ubojstava u periodu od 1974. do 1991. godine, u mjestu Wichita u saveznoj državi Kanzas.

Suđenje je, zasad, dovedeno u pitanje jer nije bila izabrana porota, a Raderov zahtjev, prema kojem bi prije suđenja trebalo utvrditi njegovo mentalno zdravlje, bi mogao biti ispunjen.

Rader je bivši "šinter" i aktivni član Crkve. Posljednji je put pred sud izašao početkom svibnja kada se nije branio, a sudac mu je automatski upisao da se po svih deset optužbi ne osjeća krivim, te najavio datum suđenja.

Dennis Rader je uhvaćen u veljači ove godine nakon potrage koja je trajala čak 31 godinu, javlja Reuters.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom godina, ubojica je ostavljao poruke s potpisom "BTK", što je bila kratica za "sveži, muči i ubij", izrugujući se tako policiji i objašnjavajući detalje pogubljenja.

Prve žrtve masovnog ubojice bili su muž, žena i njihovo dvoje djece, a posljednja 62-godišnja starica.

Ubojica se razotkrio prošle godine nakon niza godina tišine, ponudivši dokaze u prijepisci s policijom, a istražitelji su kasnije rekli kako im se činilo da je želio biti uhvaćen.

Ukoliko bude osuđen, Dennis Rader neće biti osuđen na smrt jer savezna država Kanzas nije usvojila zakon o smrtnoj kazni u doba kada je počinjeno posljednje ubojstvo.

No, ukoliko mu se dokaže krivnja mogao bi dobiti kaznu od petnaest godina do doživotne kazne za devet od deset ubojstava, dok bi za posljednje mogao biti kažnjen s najmanje četrdeset godina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara