Počinje tretiranje komaraca zrakoplovima u Osječko-baranjskoj županiji

Počinje tretiranje komaraca zrakoplovima u Osječko-baranjskoj županiji
Ilustracija: Krunoslav Petric/PIXSELL

UNIŠTAVANJE odraslih jedinki komaraca iz zraka na području Osječko-baranjske županije počinje u srijedu, najavio je župan Ivan Anušić na drugoj izvanrednoj Koordinaciji župana s gradonačelnicima i načelnicima o toj temi u zadnjih tjedan dana.

Strpljenje građana pri kraju

"Tvrtka Air traktor osigurala je dva aviona koji će tretirati iz zraka i proteklih nekoliko dana radili smo na stvaranju preduvjeta za njihovo polijetanje. Danas je potpisan ugovor s izvođačem radova. Jasno nam je da je strpljenje naših sugrađana pri kraju i da ih ova, do sada gotovo neviđena, najezda komaraca sprječava u normalnom, svakodnevnom funkcioniranju, no postoje zakonske odredbe koje moramo poštovati kako bismo sigurno i kvalitetno odradili aviotretiranje“, rekao je župan Anušić.

 

Dopuštenje Ministarstva za provedbu tretmana

Dodao je kako je stiglo i dopuštenje Ministarstva zaštite okoliša i energetike za provedbu adulticidnih tretmana komaraca u rubnim zonama Parka prirode Kopački rit i Posebnog zoološkog rezervata Kopački rit okrenutim prema naseljenim mjestima, kao i rješenje o provedbi adulticidnog tretmana suzbijanja komaraca na području Regionalnog parka Mura – Drava u Osječko-baranjskoj županiji. 

Sustav prevencije i ranog tretiranja zakazao

"Ponavljam da je sada riječ o tzv. vatrogasnim mjerama jer je dosadašnji sustav prevencije i ranog tretiranja zakazao. Nije vrijeme za prozivanje pojedinih gradova i općina koji nisu radili tretmane na vrijeme, nego je ovo opomena svim gradovima i općinama da se adekvatnije pripreme za iduću godinu“, rekao je župan te najavio kako će uskoro biti objavljena i županijska strategija kontrole komaraca koja će dati jasne smjernice općinama i gradovima u čijoj su nadležnosti prevencija i suzbijanje komaraca. 

Povećan broj komaraca

Proteklih dana Zavod za javno zdravstvo proveo je monitoring i prema tim rezultatima na svim mjernim postajama zabilježene su povećane vrijednosti broja jedinki odraslih komaraca. "Temeljem prikupljenih podataka, izdana je preporuka o aviotretiranju koje će pratiti tretiranje sa zemlje kako bismo bili što učinkovitiji. Nastavljamo s mjerenjima, a nova ćemo učiniti nakon tretiranja kako bismo vidjeli učinke tretiranja", rekao je Dario Brdarić, voditelj Službe za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

Tretiranje od 26. do 28. lipnja 

Aviotretiranje će u srijedu, 26. lipnja, biti provedeno na području općine Bilje, dan kasnije na redu su područje Podravlja, Tvrđavice i dio Općine Darda, a 28. lipnja bit će tretirani rubni dijelovi Grada Osijeka i područje od osječke obilaznice, uključujući i vikend-naselje Karašica.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara