Počinju pregovori za veće plaće u zdravstvu: Medicinari žele 7 posto povišice

Počinju pregovori za veće plaće u zdravstvu: Medicinari žele 7 posto povišice
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

PREGOVARAČKI odbori vlade i zdravstvenih sindikata sastat će se danas u 9 sati u Ministarstvu zdravstva da bi započeli pregovore o povećanju plaća u zdravstvu, nakon što vlada nije prihvatila povećanje koje je bilo dogovoreno tijekom kolektivnih pregovora u srpnju.

Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i zdravstvenog osiguranja Stjepan Topolnjak izjavio je kako sindikati ne odustaju od povećanja plaća te najavio da će, ako do povećanja ne dođe, pokrenuti sindikalne akcije.

"Povećanje plaća za tri posto na uvjete rada i četiri posto na odgovornost"

"Želimo dobiti ono što smo parafirali - povećanje plaća za tri posto na uvjete rada i četiri posto na odgovornost za život i zdravlje ljudi za sve zdravstvene i nezdravstvene djelatnike u procesu dijagnostike i liječenja, što godišnje iznosi oko 400 milijuna kuna", rekao je Topolnjak Hini. 

Ministar zdravstva Milan Kujundžić rekao je kako će sindikate zamoliti za strpljenje, da sačekaju 15-20 dana dok Ministarstvo financija ne napravi izračune i vlada o tome ne postigne suglasje. Izrazio je uvjerenje da će vlada odluku o povećanju plaća u zdravstvu donijeti u idućih mjesec dana.

U Ministarstvu zdravstva potpisano je 31. srpnja produljenje Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja s dva reprezentativna sindikata. No, vlada nije prihvatila i parafirano povećanje plaća - za tri posto od 1. kolovoza i za četiri posto od 1. listopada, za 72.000 radnika u sustavu, već je najavila nastavak pregovora.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara