Podignuta optužnica protiv Glavaša i ostalih osumnjičenih za "selotejop", zatražen pritvor

ŽUPANIJSKO državno odvjetništvo u ponedjeljak je podiglo optužnicu protiv Branimira Glavaša i šestero drugih osumnjičenih za počinjenje ratnog zločina protiv civilnog stanovništva u Osijeku 1991., poznatog kao slučaj "selotejp".

Glavašev odvjetnik Marko Dumančić rekao je za Index nakon sjednice sudskog Vijeća Županijskog suda, da će se njegov klijent žaliti Vrhovnom sudu, ukoliko sud u Osijeku odredi pritvor za njegovog klijenta.

"Danas se vijećalo i mi smo rekli da je je pravedna jedino jednakost svih ljudi pred sudom, pa tako i mog klijenta. Poznato je da postoji šest ili sedam predmeta vođenih protiv onih koji su napali hrvatsku da se brane sa slobode, pa je tu i general Ademi... Smatramo da zbog toga nema razloga za pritvor", rekao je Dumančić, i dodao da će se odluka o pritvoru znati danas kasnije popodne.

"Ukoliko odluka suda bude pritvor, mi ćemo se žaliti Vrhovnom sudu, a ukoliko ona bude pozitivna za nas, očekujemo da će se žaliti državni odvjetnik. Međutim, mi očekujemo da pritvor neće biti određen", rekao je Glavašev odvjetnik.

Pitali smo ga je li Glavaš najavljivao ponovni štrajk, ukoliko Županijski i Vrhovni sud ne odluče u njegovu korist, Dumančić je rekao da Glavaš ne pomišlja na to.

"O tome nije bilo govora, jer smatramo da pritvora neće biti", rekao je Dumančić.

Osječko ŽDO je nakon provedene istrage pred Županijskom sudom u Osijeku podiglo optužnicu protiv Branimira Glavaša (1956.), Ivice Krnjaka (1942.), Gordane Getoš-Magdić (1968.), Mirka Sivića (1956.), Dine Kontića (1962.), Tihomira Valentića (1966.) i Zdravka Dragića (1963.) zbog kaznenog djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava - ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 120. stavka 1. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske, stoji u priopćenju Županijskog odvjetništva iz Osijeka.

Krnjaka i Getoš-Magdić tereti se da su po zapovjedi Branimira Glavaša u ratnom Osijeku krajem 1991. godine osnovali postrojbu za posebne namjene koja je bila pod Glavaševim nadzorom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavaš im je nakon toga zapovijedao da protivno odredbama međunarodnog ratnog i humanitarnog prava, protuzakonito lišavaju slobode civile srpske i drugih narodnosti, zlostavljaju ih i usmrćuju, što su oni prihvatili, sudjelovali i sami izvršavali pojedine zapovijedi, stoji u priopćenju ŽDO-a.

Također ih se tereti da su Glavaševe zapovjedi prenosili ostalim optuženicima; Siviću, Kontiću, Valentiću i Dragiću, koji su postupajući po tim zapovijedima srpske civile neosnovano uhićivali, zlostavljali i odvodili do rijeke Drave i tamo ubijali.

Osumnjičeni su na taj način ubili 10 osoba; B. L. (1950.), A. Š. (1947.), J. G. (1951.), M. K. (1948.), S. V. (1929.), P. L. (1927.), M. S. (1948.), B. P. (1938.) i još dvije nepoznate osobe, dok je R. R. (1942.) uspio preživjeti.

Protiv svih okrivljenika je predloženo određivanje, odnosno produljenje pritvora zbog posebno teških okolnosti pod kojima su spomenuta kaznena djela počinjena.

15-dnevni rok za donošenje odluke o podizanju optužnice ili odustanku tekao je od 10. travnja kad je Županijsko državno odvjetništvo zaprimilo spis od Županijskog suda na kojem je vođen istražni postupak protiv osumnjičenih.

Od svih osumnjičenih jedino se Branimir Glavaš trenuto ne nalazi u pritvoru, no obzirom na današnji razvoj događaja moguće je da će se uskoro i on naći u pritvoru.

I.K./A.B.
Foto: M.Č.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara