Podobnik najavio blokade graničnih prijelaza Slovenije i Hrvatske

JOŠKU Jorasu koji od proteklog tjedna štrajka glađu, sve dok se ne provede odluka
suda u Piranu, pridružio se i čelnik udruge "Zavod 25. lipnja 1991" Marjan Podobnik najavom kako će blokirati granične prijelaze Hrvatske i Slovenije. On je tako obećao kako će članovi njegove udruge od 17. svibnja početi s aktima građanskog neposluha, sve dok se ne uklone betonske vaze sa cvijećem koje stoje na putu do kuće Joška Jorasa.

Podsjetimo, Okružni sud u Piranu u vezi s tužbom Jorasa protiv Republike Hrvatske zbog ometanja posjeda izdao je privremenu odluku kojom je udovoljio zahtjevima tužiteljske strane i odredio da Hrvatska u roku od 24 sata nakon primitka rješenja mora ukloniti betonske posude za cvijeće i omogućiti ponovno korištenje staze za šetnju i vožnju svim prijevoznim sredstvima. Hrvatska je temeljem naknadnog dogovora sa Slovenijom odbila to učiniti.

Podobnik je tako najavio kako će najprije 17. svibnja blokirati granični prijelaz Plovanija, a nakon toga svakog tjedna po još jedan granični prijelaz ove dvije zemlje. Njegova udruga već je prošlog mjeseca organizirala prosvjed na lijevoj obali rijeke Dragonje, kao znak potpore Jošku Jorasu, te izraz nezadovoljstva planovima slovenske vlade o graničnoj arbitraži s Hrvatskom. Granični prijelaz bio je zatvoren jedan dan, a prosvjednici su zaradili prijave.

I.Ć.
Foto: Regional Express

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara