Podumljak: Hloverku i Sutlića treba smijeniti, a ne osigurati im časno povlačenje

Tekst: J.C.
Foto: Index

"OBZIROM na zakulisne igre, sastanke i lobiranja kojima putem web portala svjedočimo iz sata u sat, očigledno je da se traži rješenje koje će najmanje utjecati na već uspostavljene odnose moći na HRT-u", poručuje Munir Podumljak u priopćenju Partnerstva za društveni razvoj (PSD) koje je redakcijama poslano kako bi podsjetili na Zahtjev za razrješenjem s dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a Vanje Sutlića i glavne urednice Informativnog programa HTV-a Hloverke Novak Srzić.

Podumljak podsjeća kako je na posljednjoj sjednici Programskog vijeća zatražena smjena Hloverke Novak Srzić, a odluka o Sutliću odgođena je za idući tjedan. "Mediji i dio javnosti s olakšanjem su prihvatili ovakvu odluku smatrajući da je tako 'riješeno stanje na HRT-u' tj. ukinuta cenzura, osigurana vladavina prava i postignuta zaštita interesa javnosti. No, ništa od navedenog još nismo dobili. Po gotovo već ustaljenom običaju odluka će se donijeti 'na sljedećoj sjednici Programskog vijeća HRT-a', odnosno na javno/tajnim 'demokratskim' a zapravo potpuno netransparentnim sastancima između sjednica", navodi se u priopćenju PSD-a.

"Vanji Sutliću i Hloverki Novak Srzić i drugim odgovornim osobama ostavljen je prostor da se 'časno povuku na dobrobit svih'. Tako članice i članovi Programskog vijeća neće morati ispuniti svoju zakonsku obavezu i donijeti odluku na osnovu utvrđene odgovornosti", tvrdi Podumljak te podsjeća da Programsko vijeće kako je njihova osnovna zadaća zaštita interesa javne televizije, a ne raznih interesnih skupina koje unutar nje egzistiraju.

"Ovakav pristup podsjeća na uvriježenu praksu kada se odlučuje o odgovornosti dužnosnika i dužnosnica u državnim službama. Kada indicije u njihovu krivnju narastu toliko da se više ne mogu ignorirati, ostavlja im se prostor da odu u mirovinu, podnesu ostavku ili odu na neku drugu dužnost i tako izbjegnu odgovornost i sankcije za svoje postupke. Čudimo se što se nove osobe na upražnjenim pozicijama najčešće ne ponašaju bitno drugačije od svojih prethodnika. Zašto i bi? Odgovornosti nema", pita se Podumljak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara