Poduzetnik tvrdi da su ga Kujundžići prevarili za gotovo milijun kuna

Poduzetnik tvrdi da su ga Kujundžići prevarili za gotovo milijun kuna
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

ANTE Komljenović, vlasnik građevinske tvrtke Tehnoagria, tvrdi da su mu Kujundžići već godinama dužni gotovo milijun kuna.

Kujundžić je u petak na presici rekao kako Zidni vrt, ugašena tvrtka u vlasništvu njegove supruge Tatjane, a iz čije su likvidacijske mase supružnici jeftino kupili kuću u Markuševcu, nije imala “ni kune duga”, a po tvrdnji njihovog bivšeg poslovnog partnera Ante Komljenovića to nije istina.  

Komljenović je, u razgovoru za Poslovni dnevnik, kazao kako su on i Kujundžićevi bili partneri u izgradnji više zgrada u Svetoj Klari. Riječ je o pet zgrada u kojima se nalazi 35 stanova.

Formalno, kako priča Komljenović, za građevinske radove ostala mu je dužna tvrtka Zidni vrt u vlasništvu Tatjane Kujundžić. No, dodaje kako je većinu tih poslova dogovarao s Milanom Kujundžićem.

Kao dokaz da dug postoji, prilaže svoju fakturu iz 2008. na 1,113.250 kuna koju su Kujundžići proveli kroz poslovne knjige, no iz nepoznatog razloga platili su mu svega 200.750 kuna PDV-a, ali ne i preostalih 912.500 kuna duga.

Kaže da su se sprijateljili i ušli u posao

Njih dvojica upoznali su se 2007. kad je Komljenović, kao najbolji ponuđač, dobio posao gradnje spomenute vile Kujundžićevih u Markuševcu.

“Na tom smo se poslu sprijateljili i ja sam Milanu predložio da uđemo u zajednički projekt izgradnje pet urbanih vila u Svetoj Klari. Našao sam zemljište od oko 2500 kvadrata u vlasništvu Antuna Bosnara, ali nisam imao novaca pa je Kujundžić uskočio podigavši kredit na 400.000 eura kod Nava banke. Zidni vrt je trebao riješiti dokumentaciju, a ja izvesti radove. Tada smo se dogovorili da po završetku posla zajedničku dobit dijelimo popola. Sklopili smo ortački ugovor, Kujundžić je novcem od kredita kupio tu zemlju, no kao vlasnika upisao je samo Zidni vrt, iako smo u svemu trebali biti ravnopravni partneri.

Tada mi je tvrdio kako to nije bitno, jer da ćemo na kraju podijeliti svu dobit“, ispričao je Komljenović za Poslovni dnevnik.

Nakon nekog vremena Kujundžić mu je, kako priča ovaj vlasnik firme, predložio izmjenu ortačkog ugovora - on će dobiti tri zgrade, a Komljenović svega dvije zgrade, na što je ovaj pristao. Objavili su i zajednički oglas za prodaju stanova, gdje se kao kontakt navodi Komljenovićev broj mobitela. Uskoro je Kujundžić, koji je financirao većinu projekta, utvrdio da su “radovi prespori” te je Komljenoviću ponudio da, umjesto partnera, bude sveden na izvođača radova, prepričava čovjek. Komljenović kaže da je pristao i na tu degradaciju, tražeći da mu Kujundžić kao protuuslugu za izvedene građevinske radove preda jednu zgradu, plus 990.000 kuna. Očekivao je da mu Kujundžić kao vlasnik zemljišta potpiše tabularnu izjavu, bez koje Komljenović ne može prodavati stanove u svojoj zgradi, a za neke od njih je već dobio polog.

Problem oko tabularne isprave

Kujundžići mu, kaže, nisu željeli ništa potpisati, a on nije mogao sam prodavati stanove. Došlo je do krize, cijena kvadrata je pala. Firma mu je propala nakon nekoliko godina.

Problem se trebao raspetljati kroz više sudskih sporova, koji su obustavljeni nakon što su 2015. obje tvrtke izbrisane iz sudskog registra, pa su ti spisi postali javni.

Na suđenju je Komljenović iskazao da je “Zidni vrt jednostrano raskinuo ortački ugovor s njegovom tvrtkom” te da je dogovoreno da se na ime duga njemu prenese vlasništvo zemljišta nad njegovom zgradom, međutim “tabularna isprava nije predana..." "Ja smatram da je Kujundžićima od početka bila namjera mene prevariti. Imali smo gentlemenski dogovor u omjeru 50:50 posto, a koji je on potom predugovorom koji je sam sačinio izmijenio. Originalni dogovor je bio i to da će tri parcele glasiti na Zidni vrt, dvije na Tehnoagriju, ali ni toga se nije pridržavao već je bez moga znanja otišao vlasniku i sve parcele kupio na Zidni vrt. Ja sam tada jedino mogao potpisivati ono što mi je predlagao”, iskazao je Komljenović u prosincu 2016. na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu.

Kujundžić šuti

Tijekom istog postupka Tatjana Kujundžić rekla je da Komljenoviću nije dala tabularnu izjavu jer nije ispunio svoje obveze, te da joj je ostao dužan 220.000 kuna. U službenoj policijskoj zabilješci iz srpnja 2013. Tatjana Kujundžić priznaje da je prvi dogovor s Komljenovićem o ortaštvu bio u omjeru pola -pola, piše Poslovni.

Poslovni dnevnik je o ovome pitao i Kujundžića, ali ovaj im nije odgovorio.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara