Pogledajte fantastičnu Sunčevu oluju koja bi danas trebala stići do Zemlje

Foto: NASA
Video: YouTube

NASIN Opservatorij solarne aktivnosti zabilježio je pojačanu aktivnost Sunca koja uključuje pojavu velikih solarnih baklji, koronine izbačaje i manju radijacijsku oluju, javlja Daily Mail.

Zapanjujuće fotografije Sunca prikazuju velike plamene buktinje koje se dižu iz sunca, što bi moglo utjecati na satelitsku komunikaciju i opskrbu energijom na Zemlji. Ovaj spektakularni događaj uzrokovao je radijacijsku oluju na razini koja nije viđena već pet godina, pa se očekuje da ću uzrokovati umjerene geomagnetske oluje kada dospije do Zemlje. Učinci će ipak biti razmjerno mali, jer sama erupcija nije bila okrenuta Zemlji.

"Bio je to fantastičan prizor"


"Ova je bila prilično dramatična", rekao je Nasin znanstvenik Bill Murtagh opisujući solarnu buktinju srednje veličine koja je svoj vrhunac imala još u ponedjeljak.

"Isprva početna buktinja nije bila prevelika, ali onda je eruptirala, što je dovelo do 'otpuštanja' radijacije i velikih koroninih izbacivanja. Jasno su se mogli vidjeti različite eksplozije na Suncu. Bio je to fantastičan prizor", kazao je Murtagh.

Znanstvenici su ustanovili da će geomagnetska oluja doći do Zemlje danas oko 18 sati, a njene aktivnosti trebale bi prestati u roku od 12 do 24 sata. Neki će letovi preko polarnih predjela biti preusmjereni kako ne bi došli u opasnost da izgube komunikaciju zbog pojačane geomagnetske aktivnosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara