Pogledajte kako izgleda prva letjelica u povijesti bez pokretnih dijelova

Pogledajte kako izgleda prva letjelica u povijesti bez pokretnih dijelova
Screenshot: BBC

ZNANSTVENICI sa slavnog sveučilišta Massachusetts Institute of Technology (MIT) uspješno su lansirali zrakoplov koji izgleda kao da je doletio iz SF filmova. Naime, avion nema motor u klasičnom smislu te riječi ni pokretne ili rotirajuće dijelove, javlja BBC.

Leti na tzv. elektroaerodinamički pogon zbog čega je tiši i čišći od tradicionalnih tipova zrakoplova i ne ovisi o fosilnim gorivima.

Ideja iz serijala ''Star Trek''

''Kao dijete volio sam gledati seriju 'Star Trek'. Bio sam oduševljen letjelicama iz tog serijala. Ništa se nije čulo, samo bi proletjele pored vas i nestale u svemiru. Nisu bučile, iza njih je jedino ostajao plavičast svjetlosni trag'', rekao je Steven Barrett, profesor aerodinamike na MIT-ju, jedan od kreatora novog pogona.

''Pomislio sam: Kako to postići pomoću znanja koje imamo iz fizike?'', kazao je.

''Zrakoplov je u potpunosti električan. Nema rotirajućeg propelera ili elise, nema plinske turbine, ne ispušta ugljični monoksid ni CO2. Skoro je u potpunosti bešuman'', dodao je Steven Barrett.

Radi na ionski vjetar

Lagani zrakoplov težine samo 2,4 kilograma uspio je preletjeti 60 metara udaljenosti brzinom od 17 kilometara na sat. Let je ponovljen deset puta u jednoj sportskoj dvorani. Radi na ''ionski vjetar'', odnosno na elektroaerodinamički pogon.

Zrakoplov je opremljen nizom litij-polimerskih baterija. Energija baterija u žicama koje se nalaze u krilima pretvara se u izlaz s visokim naponom od oko 20.000 volti pozitivnog naboja. Pozitivno nabijene žice u prednjem dijelu zrakoplova privlače negativno nabijene elektrone iz molekula dušika iz zraka i izbacuju ih iz njih. Molekule dušika tako postaju pozitivno ionizirane pa ih privlače negativno nabijene elektrode na stražnjem dijelu zrakoplova. Na taj način formira se oblak iona koji teče prema negativno nabijenim žicama u stražnjem dijelu zrakoplova i pritom se sudara s milijunima drugih molekula zraka stvarajući potisak koji letjelicu pokreće prema naprijed.

No za sada je još uvijek pitanje hoće li se taj tip pogona moći koristiti za komercijalne letove.

''Možda će u budućnosti avioni s elektroaerodinamičkim pogonom moći prevoziti ljude. Prerano je, ne mogu to sa sigurnošću tvrditi. Na početku bismo tu vrstu pogona morali kombinirati s tradicionalnim tipovima motora'', rekao je Barrett.

''Čak i ako kojim slučajem dođemo do zaključka da je nemoguće koristiti taj pogon u komercijalnim letovima, svejedno ćemo ga moći koristiti u dronovima ili malo većim letjelicama bez posade. Za 10 ili 20 godina naše društvo vrvjet će dronovima i onda će nam dobro doći ovakav tip pogona'', zaključio je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara