Pogledajte kako su Izraelci zauzeli dva broda sa propalestinskim aktivistima

Foto i video: YouTube

IZRAELSKI vojnici su zauzeli dva broda na kojima su se nalazili propalestinski aktivisti i koji su putovali prema Pojasu Gaze u posljednjem pokušaju razbijanja četverogodišnje blokade toga područja.

Izraelska vojska je izvijestila da su kanadski brod Tahrir i irski MV Saoirse su bili u međunarodnim vodama, između 60 i 90 kilometara od obale, kada su se na njih iskrcali izraelski vojnici. Ranije su tri izraelska ratna broda kontaktirala kapetane broda Tahrir te su mu se približili. Brod je nastavio put prema Pojasu Gaze uz pratnju Izraelaca, piše Al Jazeera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izraelska vojska tvrdi kako su se na dva broda, na kojima je bilo 27 ljudi te potrepštine za Palestince, iskrcali mirno nakon nekoliko poziva da se aktivisti okrenu. "Nakon što nisu pokazali želju za suradnjom i ignoriranja poziva da se okrenu prema luci Ashdod, donijeli smo odluku da se iskrcamo i sami ih tamo odvedemo", napisala je u priopćenju izraelska vojska.

Vojska je napisala kako će po dolasku u Ashdod aktiviste prebaciti u pritvor izraelske policije te će se njima "pozabaviti" imigracijske službe. Aktivisti tvrde kako je sama činjenica da su došli do međunarodnih voda za njih pobjeda. "Ovaj puta smo bili blizu, a nadamo se da ćemo sljedećega doći još bliže i doći do odredišta", kazao je jedan od organizatora David Heap. Posljednji pokušaj razbijanja blokade je samo dio kampanje nazvane "valovi slobode". Dva broda su iz turske luke Fethiye krenula u srijedu, a dobili su dopuštenje da plove do grčkog otoka Rodos. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara