Pokladna povorka na ulicama Đakova

Više od 1800 maškara iz svih krajeva Hrvatske prošlo je danas u pokladnoj povorci ulicama Đakova. L

Središnji je to događaj 10. đakovačkih bušara, tradicionalne pokladne priredbe, najveće u Slavoniji i Baranji, koja ove godine ima trodnevni program, a organizatori su joj grad Đakovo i đakovačka Turistička zajednica.

Veselu maskiranu povorku predvodilo je 18 konjanika i bušarski čavo, koji je pred zgradom Gradskog poglavarstva od gradonačelnika Zorana Vinkovića, bez mnogo muke, preuzeo ključeve grada i proglasio vladavinu "Bušarske Republike".

Nakon toga gradskim su središtem prošle maškare u mnogim tradicijskim i suvremenim maskama. Tako su se u pokladnoj povorci našle i lipe i strašne baranjske buše, vukojevački starcevi i međimurski fašnik, te likovi iz bajke, Indijanci, kauboji, Meksikanci, veseli svatovi i druge dobro raspoložene družine. Za pokladnu su se povorku maskirali i stari i mladi, djeca iz Dječjeg vrtića "Đakovo", članovi mnogobrojnih KUD-ova i udruga koje njeguju pokladne običaje iz svih hrvatskih krajeva.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Maskiranu povorku pratilo je nekoliko tisuća Đakovčana i njihovih gostiju, pljeskom nagrađujući maštovitost maski i kostima. Tako je burnim pljeskom nagrađena skupina robijaša u prugastim zatvoreničkim odorama, družina sombrerosa te skupina Kineza - berača riže. U pokladnoj se povorci našlo i nekoliko gorostasnih dojenčadi, muškobanjastih plavokosih ljepotica, šeika, egzotičnih Havajki i vremešnih mažoretkinja stokilašica, te paunica s raskošnim repovima.

Nakon pokladne povorke, sudionici 10. đakovačkih bušara nastavili su program u velikom šatoru na Vijencu kardinala Stepinca, gdje je održana pokladna zabava, a najljepše maske nagrađene su u 10 kategorija.

(Hina) sžup ln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara