Pokopan Troy Davis: "Njegove zadnje riječi bile su da se borimo za ukidanje smrtne kazne"

Pokopan Troy Davis: "Njegove zadnje riječi bile su da se borimo za ukidanje smrtne kazne"

Foto: AFP

OBITELJ, aktivisti i pristaše, koji su se godinama borili da uvjere suce i zatvorske dužnosnike da Troy Davis nije ubojica američkog policajca, i koji nisu mogli prisustvovati njegovom smaknuću 21. rujna, jučer su se s Davisom oprostili u baptističkoj crkvi u Jonesvilleu u Savanni.

Benjamin Todd, predsjednik Nacionalne udruge za promicanje prava obojenih ljudi, na pogrebu Troya Davisa doslovce je podigao okupljene na noge vičući: "Ja sam Troy Davis". Radi se o sloganu koji su koristili Davisovi pristaše u vremenu prije njegova smaknuća 21. rujna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Davis je, podsjetimo, smaknut nakon što je na temelju vrlo klimavih dokaza osuđen na smrt zbog ubojstva policajca bijelca. Dokazi su pri kraju postupka počeli ukazivati upravo na to da je policajca likvidirala osoba koja je za to nedjelo optužila crnca Troya Davisa.

Todd je podsjetio i na to kako je i u trenutku prije samo pogubljenja Troy Davis u svojim zadnjim riječima ustvrdio kako nije ubio policajca.

"Zadnje što nam je Troy kazao bilo je da se borimo dok njegovo ime ne bude neokaljano u Georgiji. Ali najvažnije, kazao nam je da se nastavimo boriti dok kazna smrću ne bude ukinuta i dok se onemogući da se ovo ikada više ponovi", kazao je Todd.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara