Pokrenuta istraga i određen pritvor osumnjičenima za otmicu Zagorčeva sina

PROTIV devetorice osumnjičenih za prošlotjednu otmicu sina umirovljenog generala Vladimira Zagorca pokrenuta je na zahtjev USKOK-a istraga i određen im je jednomjesečni pritvor, doznaje se danas na zagrebačkom Županijskom sudu.

Odluku o pritvoru i istrazi protiv osumnjičenih, od kojih su trojica u bijegu, donio je istražni sudac Zoran Luburić nakon što je saslušao preostalu šestoricu.

Oni su se kao i jučer branili šutnjom, kazao je Hini Luburić, dodavši da im je pritvor određen zbog opasnosti da unište dokaze ili ometu istragu, te ponove kazneno djelo za koje ih se tereti. Pritvor je određen i jer je Zakonom o kaznenom postupku to predviđeno za kaznena djela za koja je moguća kazna zatvora dulja od osam godina. Za otmicu maloljetnika moguća je kazna do deset godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sve osumnjičene USKOK tereti za otmicu i udruživanje u zločinačku organizaciju s tim da se prvo i drugoosumnjičenog, Ivana Matekovića i Novicu Petrača tereti kao organizatore, a ostale - Marinka Gošuljevića, Sinišu Ježovita, Stevu Smrčeka, Ivana Bastalića, Darija Jaića, te Libera i Nikolu Matekovića - kao pripadnike te organizacije.

Trojica braće Mateković su u bijegu i za njima je raspisana tjeralica.

Šestorica osumnjičenih su nakon saslušanja kod suca Luburića vraćena u zagrebački Okružni zatvor u Remetincu.

Na odluku o istrazi i pritvoru branitelji osumnjičenika imaju pravo žalbe koju riješava Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara