Pokret pet zvijezda kaže da Salvini više nije vjerodostojan partner

Pokret pet zvijezda kaže da Salvini više nije vjerodostojan partner
Foto: EPA

TALIJANSKI antiestablišmentski Pokret pet zvijezda (M5S) priopćio je da Matteo Salvini, predsjednik krajnje desne Lige, više nije vjerodostojan partner i tako, čini se, zalupio vrata bilo kakvoj mogućnosti nastavka suradnje u koalicijskoj vladi.

Čelništvo Pokreta pet zvijezda sastalo se u nedjelju u vili njegova utemeljitelja, komičara Beppea Grilla, kako bi utvrdilo svoje stajalište kada premijer Giuseppe Conte u utorak u Senatu bude govorio o krizi vlasti.

"Svi prisutni su se složili da Salvini više nije vjerodostojan sugovornik", ističe M5S u priopćenju.

Na sastanku su bili čelnik M5S-a Luigi Di Maio, njegov predsjednik donjeg doma Roberto Fico i Alessandro Di Batista koji nije u parlamentu, ali je možda političar s najvećom karizmom i s velikim brojem pristaša.

Salvinijev plan nije uspio

Očito želeći iskoristiti rast popularnosti, Salvini je 8. kolovoza obznanio da koalicija s M5S-om više nije moguća i najavio je izbore iz kojih bi mogao izaći kao premijer.

No plan mu nije uspio.

Liga je predložila da se glasa o povjerenju vladi, ali su M5S i oporbena Demokratska stranka (PD) odbili raspravljati o tome pa sada njihovi političari otvoreno govore o formiranju koalicije između sebe kako bi marginalizirali Salvinija. 

Ne želeći izgubiti vlast, Salvini je ublažio stajalište i rekao da je spreman nastaviti suradnju s M5S-om, uz moguće kadrovske izmjene u vladi, na što bivši saveznici nisu pristali.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara