Pokret za demokraciju i "Društvena solidarnost" o dugu umirovljenicima

GRAĐANSKA udruga "Društvena solidarnost" i Hrvatski pokret za demokraciju i socijalnu pravdu preporučili su danas umirovljenicima da objedine svoje tužbe za vraćanje dijela mirovina u jednu tužbu za naknadu štete.

U priopćenju ovih udruga izražava se "javni prosvjed protiv partitokratskog sustava" zbog kojeg su umirovljenici ostali bez očekivane zaštite svojih stečenih prava, odnosno vraćanja tog dijela mirovina sukladno odluci Ustavnog suda o usklađivanju mirovina iz 1998.

Naime, kaže se u priopćenju, Ustavni sud se novim Ustavnim zakonom o Ustavnom sudu oslobodio obveze izvršenja vlastitih odluka i oštećene stranke uputio na nadležni sud.

"Promjenom Ustavnog zakona pokazuje se jedinstvo izvršne, zakonodavne i sudbene vlasti u projektu neustavnog smanjivanja mirovina, a ne samostalnost ta tri stupa vlasti koji bi trebali osigurati ustavni poredak i demokratski razvoj Hrvatske (što izvršna vlast traži, zakonodavna propiše, a sudbena provodi)", kaže se u priopćenju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U priopćenju se podsjeća da su neustavnim uredbama "Valentićeve vlade" iz 1993. godine mirovine gotovo prepolovljene i ocjenjuje koalicijska vlast dosljedno nastavlja politiku prethodne umanjivanjem prava umirovljenicima novim Zakonom o mirovinskom osiguranju, smanjivanjem invalidskih mirovina i prava samostalnih umjetnika.

Hrvatski pokret za demokraciju i solidarnost i Građanska udruga "Društvena solidarnost" predlažu hrvatskim građanima da takvo stanje promijene djelovanjem u okviru organizacija civilnog društva, odnosno nevladinih udruga.

Priopćenje su potpisali predsjednik Pokreta za demokraciju i socijalnu pravdu akademik Ivan Supek i predsjednik Građanske udruge "Društvena solidarnost" Rudolf Mažuran.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara