Pokušaj da se "Dijagnozama" razbije medicinska mafija jednak je ubodu komarca u devinu stražnjicu

Pokušaj da se "Dijagnozama" razbije medicinska mafija jednak je ubodu komarca u devinu stražnjicu

POKUŠAJ USKOK-a da u dvije akcije pod nazivom Dijagnoza 1 i 2 razbije medicinsku mafiju mogla bi se usporediti s ubodom komarca u devinu pozadinu. Takav je otprilike omjer otkrivenih lažnih ratnih vojnih invalida u ukupnom broju registriranih invalida: njih desetak među gotovo pedeset tisuća ljudi.

Nije to ništa iznenađujuće. USKOK-ove akcije uglavnom imaju sličan opseg: Maestro je kriminal u privatizaciji ograničio na desetak ljudi, Gruntovčani su korupciju u zemljišnim knjigama zaokružili s njih petnaestak, Dijagnoza je borbu protiv lažnih invalida završila sa 14 liječnika i 10 branitelja.  I točka. Posao obavljen, idemo dalje.

Popravni ispit: Onima koji su mitom došli do svog statusa ponuditi nove preglede

Međutim, akcija raskrinkavanja medicinske mafije koja je prepravljala dijagnoze za potrebe mirovine, uvećanih invalidskih dodataka, stanova, dionica, carinskih i poreznih povlastica, na kraju je pronašla put do Ministarstva branitelja, odnosno pala u ruke Jadranki Kosor. Njezino posebno povjerenstvo dobilo je zadatak da razmotri USKOK-ove dokaze, što je vjerojatno presedan u funkcioniranju pravne države. Nečuveno je, naime, da podaci prikupljeni akcijom policije i pravosudnih organa dospiju u ruke političkom tjelu, odnosno ministrici koja će najprije odlučiti jesu li ti dokazi valjani, a potom lažnim invalidima - onima koji su mitom došli do svog statusa - ponuditi nove preglede. Kao priliku za popravni ispit.

Otkud ministrici Kosor ovlast da tako barata policijskim dokazima? Budući da je Registar branitelja još uvijek tajni dokument, jedino ministrica Kosor ima u njega uvid te stoga ona jedina može podatke dobivene tajnom operacijom USKOK-a usporediti s podacima u registru. Ona ni jednom nije rekla da će povjerenstvo koje "razmatra" prikupljene dokaze pomoći USKOK-u u daljnjem lovu na lažne vojne invalide. Sudeći po tome, upravo će ona, odnosno njezino famozno povjerenstvo, odlučiti hoće li ti invalidi doista biti proglašeni lažnima ili će dobiti  priliku da na novom pregledu poprave dojam. Ili podmetnu novu kuvertu.   

Sve je to, dakle, samo šminka. No, i kao takva, omogućila je braniteljskim udrugama da ovih dana naprave novi pritisak na Jadranku Kosor kako bi konačno objavila registar s imenima branitelja i ratnih vojnih invalida, kako bi se vidjelo tko sve uživa povlastice. Kosor se brani da to ne može učiniti zbog više zakonskih propisa, no njezini bivši savjetnici tvrde kako se sve to može jednostavno izbjeći brisanjem JMBG-a iz tog popisa. Predrag Matić Fred, bivši savjetnik u Ministarstvu branitelja, pojašnjava kako glavni problem nije toliko u liječnicima, već u izdavanju dokumenata o okolnostima stradavanja.

"Kad bi postojala volja, problem lažnih vojnih invalida i broja sudionika Domovinskog rata mogao bi se riješiti za tjedan dana", izjavio je Matić. No, volje u HDZ-u nema i nikad je neće biti. Nije teško pogoditi zašto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još 1997. godine general Zvonimir Červenko dobio je nalog da provede reviziju lažnih invalida. Trajao je godinu dana i onda zbog pritisaka odustao. Onda je Ivica Pančić 2000. godine krenuo s vrha i objavio imena lažnih invalida, među kojima su bili generali poput Mate Laušića, Branimira Glavaša, Mile Ćuka, Ivana Tolja, Živka Budimira, Nojka Marinovića i drugih. Vladimir Šeks tada je ocijenio kako koalicijska vlada ruši ne samo ugled generala već i dostojanstvo Domovinskog rata. HDZ je tu akciju iskoristio za dodatno huškanje branitelja na koalicijsku vladu, pa se Pančić podvijenog repa povukao, naišavši čak i na otpore unutar vlastite Vlade.

Jedan od simbola Pančićeva poraza i Kosoričine pobjede bio je Darko Beštek koji se također našao na popisu lažnih vojnih invalida. On je pred Pančićem i televizijskim kamerama u znak prosvjeda skinuo protezu i obećao da je više nikad neće nositi. Beštek se politički angažirao, poslužio HDZ-u kao ukras u pobjedničkoj kampanji 2003. godine i za nagradu došao na mjesto savjetnika ministrice Kosor. Protezu i dalje nije nosio jer ga je žuljala, a Županijski sud u Virovitici donio je 2006. godine odluku da Beštek kao simbol ugroženih i osramoćenih branitelja mora vratiti sto tisuća kuna nezakonito prisvojenog državnog novca, na ime pomoći koju po zakonu nije trebao dobivati. Sasvim očekivano, Jadranka Kosor odbacila ga je kao vrući krumpir. Kako to samo ona zna u takvim situacijama.

Broj ratnih vojnih invalida godinama se vrtoglavo množio

Broj ratnih vojnih invalida godinama se vrtoglavo množio. U vrijeme rata ranjeno je 13,200 ljudi, nakon Oluje status HRVI dobilo je 17,500 ljudi, na krau mandata Ivice Pančića vojnih invalida bilo je već dvostruko više, da bi u četiri godine mandata Jadranke Kosor narastao na 43,569. No, još petnaestak tisuća ljudi s dijagnozom PTSP-a čeka na potvrdu statusa pa je moguće da Hrvatska uskoro dobije čak 60 tisuća vojnih invalida. A zasad samo desetak lažnih.

HDZ sigurno neće ući u akciju raskrinkavanja lažnih invalida i branitelja iz jednostavnog razloga što bi time rezao granu na kojoj tako udobno sjedi. HDZ računa na glasove dobrog dijela od pola milijuna branitelja i 50 tisuća invalida koji od digniteta u koje se Jadranka Kosor svakodnevno kune sasvim dobro žive - a od povlastica još bolje. Kosor ne želi zaštititi njihov integritet i tajnost podataka, već sačuvati svoj politički opstanak.

Očito je HDZ zaključio da bolje parazitira na lažnim, nego na pravim braniteljima koji godinama - nekad tiše, nekad glasnije - zazivaju raščišćavanje stanja u registru. Tko zna kamo bi vladajuću stranku odveo obračun s lažnim invalidima i braniteljima: ne samo da bi se izgubile tisuće glasova (kažu da ih je zbog Pančića izgubio i SDP), već bi se nesmotreno dirnulo u osinje gnijezdo u kojem su se tako lijepo smjestili mnogi uglednici iz Kosoričine stranke.

Predstava s Beštekom pokazuje da je HDZ na tim poljima veoma ranjiv. Ovako je mnogo bolje: pokažimo akcijom Dijagnoza da mislimo ozbiljno, ali ipak ne preozbiljno; pokažimo akcijom Gruntovčani da smo odlučni u raščišćavanju stanja, ali ne preozbiljni; pokažimo akcijom Maestro da možemo otići visoko u borbi protiv privatizacijske korupcije, ali ne previsoko. Sve je to već viđeno: kao što lažno skrbi o braniteljima, tako HDZ kreće u lažni obračun s lažnim invalidima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara