Pokušaj likvidacije Saddama samo "mali uvod u masovni napad"

SJEDINJENE DRŽAVE pokušale su ubiti predsjednika Saddama Husseina i iračke čelnike udarom nevidljivih zrakoplova i krstarećih projektila na rezidenciju u jugoistočnom predgrađu Bagdada, izvedenom u četvrtak u zoru.

>>> LIVE: Napad na Irak - iz sata u sat

Američki dužnosnici rekli su da je prvotni napad bio usmjeren na Saddama i druge najviše iračke čelnike, na temelju informacija američkih obavještajnih službi. Rezultat udara još nije jasan.

U bombardiranju u zoru pogođene su civilne kuće i zgrade u području Daura, jugoistočno od Bagdada, u kojem se nalazi i rafinerija nafte, tvrdi iračka televizija.

Saddam se kasnije pojavio na iračkoj televiziji pozivajući narod na otpor napadaču, no dužnosnici u Washingtonu su kazali kako se moglo raditi o ranije snimljenom govoru ili jednom od brojnih Saddamovih dvojnika.

"Nismo donijeli nikakav zaključak o tome tko je to bio niti kada je to snimljeno ili nešto slično", rekao je dužnosnik odbijajući potvrditi izvješća da je Saddam bio cilj otvorenih napada.

Irački predsjednik u svom je govoru naglasio da je napad na Bagdad izvršen u zoru, kako bi potvrdio da je preživio pokušaj "obezglavljivanja" iračke vlade.

Drugi dužnosnici Bushove administracije, koji su tražili da ostanu neimenovani, jasno su kazali da su jutrošnji udari - od kojih je jedan na rezidenciju u predgrađu Bagdada - imali za cilj ubiti Saddama i ostale.

"Postojale su neke informacije da bi se Saddam mogao sastati s ostalima" u predgrađu Bagdada, rekao je za Reuters jedan od dužnosnika, nekoliko sati nakon napada.

U napadu na rezidenciju, nevidljivi lovci bombarderi F-117A koristili su bombe "razbijače bunkera" od 900 kg, a ratni brodovi ispalili su 42 krstareća projektila Tomahawk.

Američki časnici objavili su da je salva Tomahawka ispaljena s brodova u Crvenom moru i Perzijskom zaljevu - s razarača Milius i Donald Cook; krstarica Bunker Hill i Cowpens; i navalnih podmornica Montpelier i Cheyenne.

U prvom ratu koji SAD vodi otkako je prošle godine usvojena nacionalna strategija prema kojoj Washington može pokrenuti preventivne udare protiv zemlja koje smatra prijetnjom, sudjeluju i elitne postrojbe za specijalne operacije.

"Postoji niz aktivnosti koje će se odvijati idućih dana a neke od njih neće biti uočljive", rekao je jedan dužnosnik komentirajući napise lista USA Today da će male skupine specijalaca - uključujući i super tajnu jedinicu Delta - ući u Irak progoneći Saddama i druge čelnike.

Napad na Bagdad i njegovu okolicu, pokrenut je 90 minuta nakon isteka 48-satnog ulitmatima koji je Bush dao Sadamu i njegovim sinovima Udayu i Qusayu, da napuste zemlju. Sadam je ignorirao taj ultimatum.

Geoff Hoon: Rat može trajati i dulje nego što se očekuje

Britanski ministar obrane Geoff Hoon upozorio je u govoru u parlamentu da se ne može isključiti da rat protiv Iraka traje dulje nego što se očekuje.

"Sasvim sigurno, mi se nadamo da će ova kampanja završiti vrlo brzo, ali ne bismo smjeli podcijeniti rizike i poteškoće s kojima bi se mogli suočiti", rekao je zastupnicima ministar Hoon nakon sastanka britanske vlade.

On je najavio da će se premijer Tony Blair, koji poslijepodne putuje u Bruxelles na summit EU, obratiti naciji kada "započnu nove vojne aktivnosti i kada se britanske snage aktivnije uključe".

Hoon je dodao da su britanski vojnici već sudjelovali u nekim vojnim operacijama, ali o pojedinostima nije htio govoriti. "Ako iziđemo u susret medijskim pritiscima, mogli bismo ugroziti sigurnost naših snaga", rekao je.

Britanci, glavni američki saveznici, na granici s Irakom imaju 45 tisuća vojnika, od čega je 26 tisuća pripadnika kopnene vojske, što je četvrtina britanskih kopnenih snaga. Većina britanskih kopnenih snaga raspoređena je u sjevernom Kuvajtu.

Kraljevska mornarica je poslala 10 tisuća ljudi, među njima četiri tisuće marinaca, dok ratno zrakoplovstvo ima devet tisuća ljudi.

Britanske snage imaju 120 tenkova, Chalenger 2 i 150 oklopnih transportera Warrior. U Perzijskom zaljevu se nalazi nosač zrakoplova HMS Ark Royal, nosač helikoptera HMS Ocean i još 28 drugih brodova te dvije podmornice opremljene krstarećim raketama. Britanske zračne snage imaju 100 zrakoplova od kojih je 30 bombardera Tornado GR4, 14 borbenih zrakoplova tipa Tornado F3, 18 bombardera Harrier GR7 i 4 zrakoplova Jaguar GR3.

Pentagon još procjenjuje učinke prvog udara

Američki ministar obrane Donald Rumsfeld rekao je kako Pentagon još uvijek radi procjene učinka prvog udara, u vojnoj akciji na Irak nazvanoj operacija iračka sloboda, na kompleks u Bagdadu gdje se sumnjalo da se nalazi iračko vodstvo i predsjednik Saddam Hussein.

"Koalicijske snage pogodile su kompleks zgrada visokog iračkog rukovodstva prošle večeri, a rade se procjene šteta", rekao je Rumsfeld na konferenciji za novinare.

U prvom napadu u ratu protiv Iraka američke snage su lansirale krstareće rakete i navođene bombe na kompleks zgrada u Bagdadu gdje su imali podatke da se nalazi iračko rukovodstvo i Saddam Hussein. Saddam je nakon toga govorio na televiziji potvrđujući time da je živ, ali američki obavještajni stručnjaci još uvijek provjeravaju radi li se stvarno o Saddamu Husseinu ili možda njegovom dvojniku, a postoji i mogućnost da je vrpca snimljena ranije.

Kako se doznaje iz Bijele kuće, predsjednik Bush je odluku o prvom udaru donio još u 18.30 sati u srijedu navečer, a napad je izvede sat i pol nakon isteka ultimatuma Saddamu Husseinu.

Svaki ratni plan se prilagođava stvarnosti, dodao je Rumsfeld govoreći o udaru u srijedu navečer.

Upitan je su li Amerikanci znali da je Saddam Hussein i njegovi sinovi na tom mjestu Rumsfeld je odgovorio: "Imali smo pouzdane obavještajne podatke da je to bio kompleks visokog iračkog vodstva i nismo znali kolika će biti šteta napravljena udarom".

Bio je to prvi taktički napad, a strateški napad širih razmjera tek bi trebao uslijediti.

Rumsfeld je kazao da je to prvi ali svakak ne i posljednji napad.

"Dani su odbrojani režimu Saddama Husseina", kazao je on.

On je rekao kako Sjedinjene Države nastavljaju osjećati da nema potrebe za širim sukobom ako se irački čelnici povuku da bi se spasili i spriječe daljnji sukob.

Rumsfeld je kazao da vojni napad koji će uslijediti neće biti po snazi i opsegu nalik ni na jedan dosadašnji.

U glavnom udaru Sjedinjene Države i njegovi saveznici namjeravaju lansirati oko 3.000 krstarećih raketa i satelistski navođenih bombi na ciljeve u Iraku i odmah nakon toga pokrenuti i kopnene snage prema Bagdadu.

Rumsfled je rekao da je koalicija sada veća nego ona u Zaljevskom ratu 1991.

"Koalicija protiv Iraka, nazvana operacija iračka sloboda je velik i raste. Ovo nije unilateralna akcija", kazao je Rumsfeld.

Rekao je da se irački vojnici i časnici trebaju upitati žele li umrijeti za režim osuđen na propast.

Rumsfeld je upozorio iračke vojnike i časnike da ne slijede naredbe ako irački režim naredi uporabu oružja masovnog uništavanja bilo na koalicijske snage, susjede ili iračke civile. On je također upozorio Iračane da ne poslušaju eventualne naredbe za uništenjem infrastrukturnih objekata ili naftnih izvora.

"Oni koji poslušaju takve naredbe da bi počinili takve zločine bit će pronađeni i kažnjeni", rekao je Rumsfeld.

"Ratni zločini će biti progonjeni i neće biti isprika da se samo slijedilo naredbe", dodao je on.

Pozvao je iračke vojnike da slijede upute koalicijskog radija ukoliko odluče da se ne bore.

Govoreći iračkom narodu on je kazao da je blizu dan njegovog oslobođenja i da će koalicijske snage nastojati zaštiti civile.

"Kada započnu neprijateljstva ostanite u svojim domovima, slušajte upute koalicijskih radio postaja o tome što učiniti da sačuvate sigurnost i ostanete izvan područja borbi", kazao je Rumsfeld.

On je pozvao Iračane da ne idu na posao i ostanu daleko od vojnih objekata.

Rumsfled je poručio Iračanima da nema potrebe da bježe iz Iraka jer su već napravljene pripreme za zbrinjavanje izbjeglica u Iraku.

Obraćajući se američkim dužnosnicima koji imaju pristup tajnim podacima Rumsfeld je rekao kako je bitno da se sačuva ta tajnost jer će njihovo otrkivanje ugroziti živote američkih vojnika.

"Nemojte to raditi", kazao je Rumsfeld.

Načelnik glavnog stožera američke vojske general Richard Myers je rekao da je rat ozbiljna stvar i upozorio Amerikance da će imati žrtava.

Obećao je da će obavijestiti kada započne glavna akcija.

Rumsfeld je kazao kako ima naznaka da su Iračani zapalili tri ili četiri naftna izvora na jugu zemlju.

Rumsfeld je rekao kako postoji mogućnost da Saddam još ocijeni kako treba otići ili krug oko njega ocijeni da ga više ne treba štititi.

On je rekao kako ima Iračana koji će se predati i onih koji će pomoći koalicijskim snagama te da ima o tome dokaza.

Myers je rekao da istodobne operacije koje američka vojska izvodi u Afganistanu nisu povezane s onima u Iraku i da se radi o čistoj podudarnosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara