Polančecova velika tajna: S manjinskim udjelom Mađari glavne gazde Ine

Tekst: M.M.
Foto:Davor Pongračić (Cropix)

POTPREDSJEDNIK Vlade Damir Polančec nakon afere s Podravkinim kreditima koje je navodno dijelio za spas propalih tvrtki poput SMS-a ili "obućarske" Sloge, opet se našao na udaru javnosti i to nakon što je objavljeno da tajni ugovor između MOL-a i hrvatske vlade otkriva skandaloznu činjenicu da unatoč činjenici da je MOL vlasnik 47 posto dionica, Inom zapravo vladaju 100-postotno.

Hrvati marginalci

Naime, Jutarnji list u današnjem izdanju tvrdi kako su Hrvatima ostavljena tek marginalna mjesta u tvrtki što se da zaključiti iz reorganizacije Ine, koja je provedena krajem lipnja. U upravi Ine MOL ima tri predstavnika, jednako kao i Hrvatska, no predsjednik Uprave je Mađar Laszlo Geszti, pa u slučaju kad je glasovanje neodlučno, njegov glas nosi prevagu.

Uprava Ine, više nije uključena u svakodnevno poslovanje, nego donosi strateške odluke i planove. Predsjednik Odbora izvršnih direktora je Bojan Milković, no direktori kojima je šef ne odgovaraju njemu, nego izravno nadređenima u Budimpešti.

Polančec šef samo na papiru

U Nadzornom odboru situacija za Hrvate još je i gora jer unatoč činjenici da je Polančec šef tog tijela Mađari u NO-u imaju većinu. Nadzorni odbor donosi planove razvoja i poslovanja te općenito strateške odluke, što znači da će sve te odluke donositi mađarska strana svojom većinom.

Jutarnji tvrdi da ugovor kojim je MOL postao vlasnik 47,155 posto dionica Ine, naftne kompanije od strateške važnosti za Hrvatsku, vidio je Damir Polančec i rijetki njemu bliski ljudi, dok je predsjednik Mesić nekoliko puta tražio da se objavi sadržaj ugovora o prodaji drugog paketa dionica.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara