Polančecu više nije kriv Račan: Imamo najveće poreze radi "specifičnosti" u zadnje 3 godine

Tekst: I.Ć.
Foto: Dragan Matić, Goran Mehkek (Cropix)

GOVOR predsjednika Stjepana Mesića na otvaranju Jesenskog međunarodnog zagrebačkog velesajma svake godine izaziva ljutnju vladajućeg establishmenta, a ni ove godine nisu izostale snažne reakcije. Umjesto pobjeglog Ive Sanadera koji je prije godinu dana branio Vladu, danas je "čast" svojih kolega branio potpredsjednik Damir Polančec.

> Mesić: Nudi nam se optimizam koji nema pokrića u stvarnom životu

"Mesićev govor je analiza bez preporuka, a on će na kraju sjesti u avion i odletjeti na Kubu i tamo će pokušati razvijati gospodarske odnose", počeo je posprdno Polančec govoreći o Mesićevom govoru dodajući da će za vrijeme dok Mesić bude na Kubi njegova Vlada pet dana tražiti rješenja za splitsku željezaru, brodogradnju i likvidnost u Ini.

"Mesićeva pozicija uvijek je vrlo zahvalna jer možeš podijeliti savjete koji će obvezati nekoga drugoga. Onda ako taj drugi postupa ili ne postupa po tim savjetima onda je to njegova odgovornost, a ne onoga tko je savjete dao", rekao je danas očito iziritirani Polančec dodajući da Vlada Jadranke Kosor radi sve da osigura fiskalnu stabilnost, ispuni sve obveze proračuna i osigura okvir u kojem se Hrvatsko gospodarstvo može razvijati.

Izlaz polovicom 2010. godine

Zanimljivo je kako je danas okupljenim novinarima Polančec pokušao objasniti kako je činjenica da je u Hrvatskoj porezno opterećenje među višima u svijetu no to je plod specifičnosti koje nisu nastale u posljednje tri godine. Polančecove "specifičnosti" bile bi da Hrvatska ima nisku stopu radno aktivnog stanovništva što je prema njemu posljedica rata i tranzicije, kao i neprihvatljiv omjer radno aktivnog i umirovljenog stanovništva.

"Može se reći da zaista postoji razlog za umjereni optimizam", rekao je Polančec dodajući kako zapravo nitko odgovoran ne govori da je kriza prošla, već da se oporavak očekuje u drugoj polovici 2010. godine. Također nije izostala ni reakcija na Mesićevu izjavu da se loša politika vodi već 16 godine, a Polančec kaže da je Mesić i duže od tog vremena u politici.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara