Policajac koji je gnječio vrat crncu uhićen zbog ubojstva, prijave čekaju i ostale

Policajac koji je gnječio vrat crncu uhićen zbog ubojstva, prijave čekaju i ostale
Screenshot: YouTube

UHIĆEN je policajac koji je koljenom gnječio vrat preminulom Georgeu Floydu.

Derek Chauvin priveden je u petak u Minnesoti. Optužen je za ubojstvo trećeg stupnja i ubojstvo bez predumišljaja, potvrdio je tužitelj okruga Henepin, Mike Freeman.

"Ovo je daleko najbrže uhićenje i stavljanje nečega na teret jednom policajcu", kazao je Freeman.

Freeman je naveo da Chauvina nisu priveli u četvrtak jer u tom trenutku za to nisu imali dovoljno dokaza. No nakon što su pregledane sve moguće snimke nadzornih kamera i one s kamera koje policajci nose na uniformama, te saslušani svi svjedoci incidenta, donesene ja ova odluka.

Također, dodao je i da su spremne tužbe za preostala tri policajca, ali nije iznio detalje. Napomenuo je da ih neće privoditi dok istraga traje. 

Guverner Minnesote pozvao na prekid nasilnih prosvjeda

Ranije u petak je demokratski guverner Minnesote Tim Walz pozvao na prekid nasilnih prosvjeda u Minneapolisu i kazao da će Nacionalna garda, koju je poslao u grad, uspostaviti red, nakon tri noći paleža, pljačke i vandalizma.

Walz je također kazao da očekuje "brzu" pravdu te je obećao da će adresirati rasne nejednakosti.

Prosvjednici su sinoć zapalili policijsku postaju, a Walz je izrazio solidarnost s prosvjednicima koji "izraizaržavaju gnjev i traže pravdu", ali "ne i sa onima koji bacaju bombe".

Protiv Chauvina bilo podignuto 18 prijava na njegov rad

Derek Chauvin, sada već bivši policajac odgovoran za smrt Afroamerikanca Georgea Floyda, imao je 18 prijava koje su protiv njega podnesene, javila je policijska uprava u Minneapolisu, a prenio je CNN. 

Ne zna se na što su se odnosile pritužbe, a sama uprava nije pružila dodatne detalje. 

Chauvin je otpušten s još tri policajca koji su bili prisutni. Podsjetimo, George Floyd je umro u ponedjeljak. Njegov susret s policijom snimio je prolaznik. Na snimci je Floyd ležao licem prema tlu, imao je lisice, molio za pomoć i ponavljao da ne može disati prije nego što se prestao micati. Cijelo to vrijeme policajac mu je držao vrat prikliješten koljenom. Sve je počelo tako što je zaposlenik trgovine pozvao policiju jer je Floyd navodno pokušao platiti lažnom novčanicom od 20 dolara. 

I drugi policajac imao pritužbe

Ipak, Chauvin nije bio jedini policajac na mjestu događaja. 

Jedan od njih je bio i Tou Thao protiv kojeg je podneseno šest pritužbi, a jedna je još uvijek otvorena. 

2017. godine Lamar Ferguson pokrenuo je tužbu u kojoj je tvrdio kako su ga Thao i još jedan službenik podvrgli "okrutnoj i neobičnoj" kazni pri uhićenju u listopadu 2014. godine. Prema tužbi, navedeni policajci koristili su "nevjerojatnu silu, uključujući udarce, dok je Ferguson bio nesposoban obraniti se vezan lisicama". Kao rezultat, Ferguson je imao polomljene zube i teže ozljede, stoji u tužbi. 

Grad Minneapolis platio je Fergusonu i njegovom odvjetniku 25 tisuća dolara kako bi se nagodili, piše CNN. Pet ih je zaključeno bez disciplinskih postupaka. 

Druga dva službenika nisu imali pritužbi. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara