Policajac koji je medijima dao slike Vidoševićevog skloništa oslobođen optužbe

Policajac koji je medijima dao slike Vidoševićevog skloništa oslobođen optužbe
Foto: Hina

BIVŠI policajac, specijaliziran za umjetnine, Josip Vrbić je na Županijskom sudu zbog neovlaštenog posjedovanja streljiva nepravomoćno osuđen uvjetno na šest mjeseci zatvora te mu je kazna zamijenjena radom za opće dobro, dok je oslobođen optužbe da je mobitelom snimio nekoliko fotografija skrovišta za umjetnine i lovačke trofeje u vili bivšeg predsjednika Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nadana Vidoševića i dao ih Jutarnjem listu, zbog čega ga je tužiteljstvo teretilo za zlouporabu položaja i ovlasti.

Sudac Ivan Turudić je u obrazloženju presude naveo kako tijekom ponovljenog sudskog postupka nije dokazana subjektivna odgovornost te da Vrbić ne može odgovarati za zlouporabu položaja i ovlasti jer su ključni elementi tog kaznenog djela korist koju počinitelj pribavlja sebi ili nekoj drugoj osobi ili je šteta prouzročena nekome.

Obrazlažući presudu sudac Turudić je kazao kako je tijekom postupka nedvojbeno utvrđeno da je Vrbić počinio kazneno djelo neovlaštenog posjedovanja lovačkog te streljiva za pištolj koje je pronađeno tijekom pretrage njegovog stana.

I na prvom suđenju osuđen na rad za opće dobro

Sudac Ivan Turudić je u prvom postupku osudio inspektora za umjetnine 6. listopada 2014. godine na devet mjeseci zatvora i zamijenio mu ih radom za opće dobro, uzimajući mu kao olakotne okolnosti raniju nekažnjavanost te činjenicu da je obiteljski čovjek. Vrbiću se i u prvom postupku, osim za zlouporabu položaja i ovlasti, odnosno snimanje spornih fotografija Vidoševićeve zbirke, sudilo i za neovlašteno posjedovanje oružja pronađeno tijekom pretrage njegova ureda.

U svojoj obrani Vrbić je izjavio da nije bio svjestan da time radi kazneno djelo i da je interes javnosti bio da se razotkrije kriminal. Ustvrdio je i da se s novinarkom Jutarnjeg lista Vanjom Nezirović nakon pretresa Vidoševićeve kuće našao zbog razgovora o drugim temama, a fotografije joj je dao na njezino traženje, kazavši joj da javnost treba znati.

"Novac, nemoral nisu bili motivi", kazao je Vrbić koji se za potrage za ukradenim umjetninama usavršavao u Scotland Yardu te FBI-u, a zbog spornih fotografija je udaljen iz službe. Vrbić je ispričao i da se niz godina borio s "art mafijom" u Hrvatskoj, zbog čega je bio izložen mobingu, prijetnjama, pa i fizičkoj ugrozi.

Nepovoljna nagodba

Iako je nakon podizanja optužnice Vrbić bio spreman priznati optužbe u zamjenu za jednogodišnji zatvor u koji ne bi išao ako pet godina ne ponovi nedjelo, u veljači 2014. razvrgnuo je ranije postignutu nagodbu s tužiteljstvom. Njegov odvjetnik Zvonimir Hodak tada je kazao da nagodba nije povoljna za Vrbića te da će dokazati da najpoznatiji hrvatski inspektor za umjetnine nije počinio kazneno djelo za koje ga terete.

Vrbić se 2014. godine žalio na presudu te je Vrhovni sud u listopadu 2018. godine prihvatio žalbu Vrbićeve odvjetnice Tanje Vranjican Đerek kojom je ukinuta prvostupanjska osuđujuća presuda te je slučaj vraćen na ponovno suđenje.

Odlučujući o prvostupanjskoj presudi, suci Vrhovnog suda primijetili su kako Vrbić nije mogao odgovarati za zlouporabu položaja i ovlasti jer su ključni elementi tog kaznenog djela korist koju počinitelj pribavlja sebi ili nekoj drugoj osobi ili je šteta prouzročena nekome. Štete, zaključili su suci Vrhovnog suda, u ovom slučaju nije bilo.

Vrbić je uhićen u studenome 2013. godine, a nešto manje od dva tjedna proveo je u pritvoru zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. Zahvaljujući njegovim fotografijama, javnost je mogla vidjeti dio kolekcionarskog blaga koje je u bunkeru svoje vile čuvao Vidošević, uhićen zbog izvlačenja 30-ak milijuna kuna iz HGK.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara