Policija Canjugu i Batarela kazneno prijavila USKOK-u zbog mita

PROTIV bivšeg zagrebačkog županijskog državnog odvjetnika Krunoslava Canjuge policija je danas podnijela kaznenu prijavu zbog sumnje da je primao mito od odvjetnika Mirka Batarela kojega tereti za davanje mita.

Policija je kaznene prijave podnijela Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK), a u priopćenju za javnost MUP-a nije otkriven njihov identitet.

Navodi se da je prvoosumnjičeni za kazneno djelo primanja mita 45-godišnjak, a drugoosumnjičeni za davanje mita 52-godišnjak, obojica hrvatski državljani.

Canjugu se sumnjiči da je od prosinca prošle do sredine travnja ove godine u čestim kontaktima pogodovao Batarelu davanjem određenih podataka i informacija o stanju pojedinih predmeta, što je protivno Zakonu o državnom odvjetništvu i Pravilniku o unutarnjem poslovanju u državnim odvjetništvima.

Canjuga je na taj način Batarela, koji po zakonu nije imao pravo na te podatke i informacije, dovodio u privilegiran položaj u odnosu na druge stranke, a Batarelo je za uzvrat obećavao i činio određenu korist Canjugi.

U MUP-ovom priopćenju kaže se da su kaznene prijave podnesene nakon kriminalističke obrade zagrebačke policije u koordinaciji s Upravom kriminalističke policije MUP-a koju je zatražio USKOK.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prihvati li USKOK policijsku kaznenu prijavu tada bi se stekli zakonski uvjeti za pokretanjem stegovnog postupka protiv Canjuge. On je nakon ostavke vraćen u Županijsko državno odvjetništvo u Zlataru za zamjenika.

U sklopu kriminalističke obrade Canjuga i Batarelo su prošlog tjedna bili na obavijesnom razgovoru u zagrebačkoj policiji.

Bivši zagrebački županijski državni odvjetnik Krunoslav Canjuga sredinom travnja je podnio je ostavku, nakon što ga je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić izvijestio o postojanju sumnje u njegovo nezakonito postupanje.

Bajić je tada priopćio da se do takvih sumnji došlo tijekom predistrage vezane za jednu kriminalnu skupinu u kojoj je policija koristila mjere tajnog nadzora.

Po pisanju medija, policija je u sklopu višemjesečne kriminalističke obrade o korupciji u pravosuđu prisluškivala telefon Batarela i snimila razgovor s Canjugom u kojem su navodno dogovarali ublažavanje određenih kaznenih prijava, namještanje spisa i podjelu mita.

Nagađa se da je riječ o nastavku kriminalističke obrade koja je u ožujku ove godine rezultirala optužnicom USKOK-a protiv 13 osoba zbog krijumčarenja velikih količina sirove kave. U tom je postupku Batarelo branitelj jednog od optuženih.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara