Policija dobila bazu podataka o organiziranom kriminalu

Bosna i Hercegovina dobila je prvi put nakon rata integriranu mrežu podataka koja bi trebala njezinim policijskim snagama omogućiti učinkovitiju borbu protiv organiziranog kriminala i terorizma a memorandum o razvoju i korištenju te mreže u srijedu su u Sarajevu potpisali predstavnici vlasti BiH, američkog veleposlanstva u toj zemlji te ureda Europske komisije (EC).

Ministar sigurnosti BiH Bariša Čolak izjavio je kako je američka vlada zajedno s Europskom komisijom uložila ogromna sredstva te da će projekt Mreže kriminalističkih analiza (MKI) učiniti da BiH postane znatno sigurniji prostor.

Europska komisija je putem svog CARDS programa tijekom protekle dvije godine za uspostavu integriranog policijskog informacijskog sustava u BiH izdvojila 729 tisuća eura a Sjedinjene Države 2,1 milijun dolara.

Postojeće policijske agencije na razini države poput Državne granične službe (DGS) ili Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), entitetska te županijska ministarstva unutarnjih poslova kao i policija Distrikta Brčko od sada će imati osiguran pristup jedinstvenoj bazi podataka u kojoj će biti sve informacije o osobama povezanim s organiziranim kriminalom ili terorizmom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Voditelj misije EC u BiH Michael Humphreys kazao je da je u istinskom interesu Europske unije osigurati vladavinu zakona u BiH jer će se na taj način spriječiti širenje kriminala na zemlje članice Unije.

Otpravnica poslova Veleposlanstva SAD u Sarajevu Tina Kaidanow kazala je da je njezina zemlja samo za protekle tri godine izdvojila 40 milijuna dolara za jačanje policije i pravosuđa u BiH.

"Mi ćemo u sljedećem razdoblju za te svrhe osigurati još više sredstava", izjavila je Kaidanow.

(Hina) xrm ybs

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara