Policija došla u pretres offshore firme povezane s Kuščevićem

Policija došla u pretres offshore firme povezane s Kuščevićem
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

NA SPLITSKU adresu firme povezane s Lovrom Kuščevićem danas je došla policija, javlja Telegram. Riječ je o firmi s Malte, a policija je danas pokucala na vrata njihovog splitskog ureda. U službenim prostorima, kako se doznaje, istražiteljima nitko nije otvarao vrata, a pretres se može obaviti samo uz prisustvo vlasnika prostora ili predstavnika tvrtke.

Kako je otkriveno zadnjih dana, od izmjena prostornog plana Nerežišća najviše je profitirala mreža offshore tvrtki s Malte.

Po istom modelu kojim je sebi legalizirao kuću, investitorima koji su po Braču kupovali zemljišta izvan građevinskih zona, Kuščević je izmjenama Prostornog plana omogućio milijunsku zaradu na nekadašnjim pašnjacima i kršu, na kojima im je naknadno dozvoljena gradnja.

Direktor hrvatskih podružnica u vlasništvu iste mreže malteških offshoreova bio je Željko Holik, kasnije savjetnik Lovre Kuščevića u Ministarstvu uprave. Željko Holik u javnosti se godinama prikazivao kao predstavnik investitora koji će, obećavali su, na Brač uložiti stotine milijuna eura i otvoriti tisuće radnih mjesta.

Projekt velebnog medicinskog centra s najsuvremenijom onkološkom klinikom trebao je biti gotov do 2015. Četiri godine nakon tog roka i dalje nema ni naznaka da bi se bilo što trebalo početi graditi, no offshore tvrtke koje je vodio Željko Holik danas posjeduju enorman broj kvadrata po hrvatskoj obali.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara