Policija ide u veliku akciju kontrole prometa, evo koga će najviše zaustavljati

Policija ide u veliku akciju kontrole prometa, evo koga će najviše zaustavljati
Foto: Pixsell/Hrvoje Jelavić

IZ MINISTARSTVA unutarnjih poslova najavili su veliku akciju kontrole prometa koja će potrajati sve do kraja 2018. godine.

Kako su priopćili iz MUP-a, policija će do kraja 2018. godine kontinuirano, a posebice u dane vikenda, poduzimati pojačane aktivnosti usmjerene prioritetno na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. "četiri glavne ubojice u prometu", kao i prekršaje vozača mopeda i motocikala.

Iz policije kao opravdanje za ovu akciju navode činjenicu da je u prvih osam mjeseci 2018. godine u prometnim nesrećama smrtno stradalo 217 osoba, odnosno isti broj kao i 2017. godine, a tijekom mjeseca rujna nastavljen je nezadovoljavajući trend smrtnog stradavanja. Naime, do 20. rujna 2018. godine poginule su 234 osobe, odnosno 3 osobe ili 1,3% više nego do 20. rujna 2017. godine u kojem razdoblju je poginula 231 osoba, stoji u priopćenju policije.

Praćenjem statističkih pokazatelja o prometnim nesrećama iz prethodnih godina proizlazi da se u razdoblju pred nama, od rujna do prosinca, evidentira veći broj prometnih nesreća s težim posljedicama, navode iz MUP-a.

Posebna pažnja bit će posvećena vozačima mopeda i motocikala

Zbog toga će prometna policija do kraja 2018. godine kontinuirano, a posebice u dane vikenda, poduzimati pojačane aktivnosti usmjerene prvenstveno na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“, kao i prekršaje vozača mopeda i motocikala.

Stoga je i od 21. do 24. rujna 2018. godine proveden pojačani nadzor vozila i vozača, a u provođenje ciljanih aktivnosti bio je uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa; uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za droge i uređaji za nadzor brzine. U tom razdoblju ukupno je prilikom vožnje pod utjecajem alkohola zatečeno 557 vozača, a devet je odbilo alkotestiranje, četiri vozača na preliminarnom testiranju na droge bila su pozitivna, a sedam je odbilo testiranje.

Najviše pijanih vozača u dobnoj skupini od 31 do 40 godina

Među 557 vozača kod kojih je utvrđena prisutnost alkohola najviše ih je u dobnoj skupini od 31 do 40 godine, odnosno njih 136, dok su u dobnoj skupini od 18 do 24 godina evidentirana 134 vozača, a u skupini od 25 do 30 godina 119 vozača koji su upravljali vozilom pod utjecajem alkohola. Najveća očitana koncentracija alkohola u rasponu od 0,51 do 1,00 g/kg izmjerena je kod 274 vozača. Ono što posebno zabrinjava je veliki broj vozača kod kojih je izmjerena prisutnost koncentracije alkohola veća od 1,51 g/kg – 77 vozača, a najveća koncentracija alkohola od 2,77 g/kg evidentirana je na području PU dubrovačko-neretvanske.

Ukupno je utvrđeno 4.856 prometnih prekršaja uključujući i prekršaje vožnje pod utjecajem alkohola i droga, među kojima je najveći broj prekršaja prekoračenja brzine i to 1.887 prekršaja brzine. Slijedi 710 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 304 prekršaja nepropisne upotrebe mobitela, 93 isteka važenja prometne dozvole i tehnički neispravnih vozila, 48 prekršaja upravljanja prije stjecanja prava i 23 prekršaja upravljanja vozilom za vrijeme dok je vozaču izrečena mjera zabrane upravljanja vozilom.

Poduzimanje mjera usmjerenih na povećanje sigurnosti svih sudionika u prometu prometna policija nastavlja do kraja godine. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara