Policija ima suludo objašnjenje za pucanje u migranta, vjerujete li im?

Policija ima suludo objašnjenje za pucanje u migranta, vjerujete li im?
Foto/screenshot: Pixsell/Miranda Cikotic/Br.de

DA je hrvatska policija u subotu popodne nedaleko od državne granice u Gorskom kotaru ranila migranta državna je televizija, kao službeni vladin medij, objavila nekoliko sati kasnije, u kasnom Dnevniku. Vijest nije bila najavljena na početku emisije, dapače, na red je došla nakon iscrpnog informiranja gledatelja o uspjehu nogometne reprezentacije te o poplavama.

Prva verzija: "Ozlijeđen pri postupanju policijskih službenika"

Evo što je gledateljima priopćila voditeljica trećeg Dnevnika.

"Pri postupanju policijskih službenika, koji su presreli petnaestak migranata na području Gorskog kotara, ozlijeđen je strani državljanin. U Kliničkom bolničkom centru Rijeka pruža mu se hitna medicinska pomoć.

Ministar Božinović, koji je posjetio bolnicu u Rijeci, rekao je da je riječ o težoj ozljedi", objavila je HRT-ova novinarka i potom pustila Božinovićevu izjavu.

"Prema saznanjima koja smo dosad prikupili, došlo je do vjerojatno ozljeđivanja zbog uporabe vatrenog oružja. O tome će... po tome će postupati nadležno županijsko državno odvjetništvo koje će provesti očevid, a glavni ravnatelj policije uputio je stručni tim ravnateljstva. Jedan dio tog tima je već došao večeras u Rijeku", otkrio je ministar unutarnjih poslova.

Državna televizija nije prenijela, no na portalima nalazimo informaciju kako je na upit jesu li migranti bili naoružani Božinović rekao da - ne zna.

Jučer objavljeno da je migrant zadobio višestruke ozljede opasne po život

Više-manje ista vijest objavljena je jučer u podnevnom dnevniku HRT-a. Dodana joj je i izjava dr. Lidije Orlić Kabrić, anesteziologije u KBC-u Rijeka:

"Bolesnik je u jedinici intenzivnog liječenja zaprimljen po obavljenom hitnom operativnom zahvatu. Prilikom ranjavanja, zadobio je višestruke ozljede toraksa i abdomena koje su opasne po život. U bolesnika se i dalje provode mjere intenzivnog liječenja sukladno zadobivenim ozljedama", kazala je liječnica.

Glavni dnevnik HRT-a jučer: "Migrant je prostrijeljen tijekom postupanja policijskih službenika"

Sinoć, u glavnom Dnevniku, državna nas je televizija o događaju informirala ovako:

"Migrant koji je prostrijeljen tijekom postupanja policijskih službenika u Gorskom kotaru i dalje je u riječkom KBC-u. Ministar Davor Božinović sinoć je posjetio bolnicu. Izjavio je da je policija postupala u zaštiti granice u blizini Tuhobića te da je sprječavala prelazak skupine od petnaestak migranata koji su se najvjerojatnije željeli domoći Slovenije. Kako se doznaje iz policije, očevid još traje, uvjeti su otežani jer se provodi na nepristupačnom terenu", objavio je HTV.

Konačno, kasno navečer, HTV je javio:

"Proveden je očevid o jučerašnjem ranjavanju ilegalnog migranta pri postupanju policijskih službenika u Gorskom kotaru. Ministar Davor Božinović rekao je da Državno odvjetništvo, uz stručnu pomoć policije, provodi kriminalističko istraživanje, ali da je o rezultatima rano govoriti", stajalo je u prvom dijelu vijesti.

Bizarna Božinovićeva izjava

Uslijedila je nova Božinovićeva izjava.

"Što se tiče onoga što bi eventualno u ovom trenutku mogao kazati to je da je... da nije utvrđeno da bi korištenje vatrenog oružja bilo usmjereno prema konkretnoj osobi", otkrio je ministar.

Iako je o rezultatima kriminalističkog istraživanja "rano govoriti".

Neslužbene informacije su još bizarnije, spominje se specijalac "koji je nedavno spasio migranta"

Dok se službena istina polako, ali sigurno, mijenjala na nacionalnoj televiziji, neslužbene informacije koje su u medije, bez sumnje, stigle iz policije, svu su odgovornost za ranjavanje čovjeka prebacile na ranjenog i skupinu kojoj je pripadao. Sinoć su, primjerice, pozivajući se na neslužbene – očito policijske – izvore, mediji objavili:

"Nakon incidenta u kojem je teško ozlijeđen migrant, policajci su ga s nepristupačnog terena nosili sve do vozila Hitne pomoći kojim je nakon toga prebačen u KBC Rijeka."

Pa još malo neslužbenih vijesti o policajcu:

"Neslužbeno doznajemo da je riječ o djelatniku specijalne policije koji je nedavno spasio migranta kojemu je prijetilo smrzavanje nakon što ga je njegova grupa neadekvatno odjevenog ostavila u šumama Gorskog kotara na niskim temperaturama", čitamo o milostivu srcu uniformirane osobe koja je pucala na, po raspoloživim informacijama, nenaoružanog čovjeka.

Neslužbeni biseri

Najinteresantnija i najneobičnija neslužbena informacija tek slijedi:

"Također, neslužbeno se doznaje da je do ozljeđivanja stradalog migranta došlo nakon pucanja u zrak, nakon što je veća grupa migranata vrlo blizu mjesta incidenta kamenjem i drugim priručnim sredstvima napala policajce. Policajac koji je upotrijebio vatreno oružje tada je nekoliko puta na hrvatskom i engleskom jeziku upozorio da je riječ o policiji te da je primoran koristiti oružje. Potom je ispalio dva metka u zrak iz oružja koje nije bilo usmjereno prema migrantima. Kad je krenuo prema njima, policajac se spotaknuo te pritom i ozlijedio, a u tom trenutku njegovo je oružje još jednom opalilo, no nije bilo usmjereno prema migrantima, već je moguće da se hitac odbio od tvrde površine te tako ozlijedio migranta, što će utvrditi istraga", stoji u neslužbenim policijskim informacijama doturenim medijima.

Od neutralne informacije do spoticanja i oružja koje je "još jednom opalilo"

Vijest se tako u 24 sata bitno promijenila. Od prve neutralne informacije o "policijskom postupanju" u kojem je ozlijeđen jedan iz skupine od petnaestak migranata, preko tvrdnje da je migrant ranjen dok je policija "sprječavala prelazak" njegove skupine kroz Hrvatsku, došli smo, istina i dalje neslužbeno, do sljedećeg scenarija: Policajce je "kamenjem i drugim priručnim sredstvima" napala skupina migranata. Jedan od policajaca, baš onaj koji je nedavno spasio migranta od smrzavanja, zasut "kamenjem i drugim priručnim sredstvima" ispalio je dva hica u zrak te izgovorio upozorenja na dva jezika. Zatim je krenuo prema migrantima – što je bilo s kamenjem i priručnim sredstvima? – spotaknuo se, a njegovo je oružje "još jednom opalilo". 

I nanijelo višestruke ozljede migrantu.

Pri padu, policajac se ozlijedio, ali je svejedno, uz pomoć kolege, ranjenog migranta nosio tri kilometra do kola hitne pomoći. Sve to je istina - ako vjerujete hrvatskoj policiji.

Vjerujete li policijskoj verziji propucavanja migranta? Recite nam u anketi!

 


*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa, kako bi smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost Indexovih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima, niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara