Policija istražuje navodno namjerno širenje virusa HIV-a na prostitutke

ZAGREBAČKA i riječka policija potvrdile su danas da su prošlog tjedna dobile anonimno pismo u kojemu autor tvrdi da je namjerno zarazio virusom HIV-a nekoliko prostitutki u Rijeci i Zagrebu.

Autor pisma predstavlja se kao 38-godišnji riječki pomorac i tvrdi da se na jednom od putovanja od prostitutke zarazio virusom HIV-a te da se zbog toga odlučio na osvetu, pa je namjerno zarazio neke riječke i dvije zagrebačke prostitutke.

Glasnogovornica PU Primorsko-goranske Mirjana Kulaš kazala je da se u pismu djelomično navode identiteti prostitutki te da je policija krenula u utvrđivanje njihova punog identiteta kako bi ih se uputilo na testiranje na virus HIV-a.

"Obradom se nastoji utvrditi i identitet autora pisma kojega će se kazneno prijaviti ako se utvrdi da su tvrdnje iz pisma točne, odnosno da je namjerno zarazio druge osobe", kazala je Hini Mirjana Kulaš, dodavši da se obrada vodi u suradnji sa zagrebačkom policijom.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasnogovornica zagrebačke policije Gordana Vulama kazala je da je policija pronašla dvije zagrebačke prostitutke koje odgovaraju opisu iz pisma.

"Upoznali smo ih sa sadržajem anonimnog pisma, koje su dobili i neki mediji, no one nisu mogle zaključiti tko bi mogao biti autor", rekla je Vulama. Kazala je da su prostitutke izrazile spremnost da se dragovoljno testiraju. Nalaz će biti dostupan samo njima jer, kako je objasnila Vulama, policija ne može dobiti uvid u tu dokumentaciju zbog zaštite pacijenata. No, u policiji se nadaju daljnjoj suradnji s prostitutkama kako bi rasvijetlili cijeli slučaj.

Vulama je kazala da su o svemu obaviještena nadležna općinska državna odvjetništva i Zavod za javno zdravstvo. Na kraju je dodala kako je moguće da je autor anonimnog pisma sve izmislio.

Za namjerno prenošenje zarazne bolesti predviđena je novčana ili zatvorska kazna do jedne godine, no ako se tom prilikom teško naruši zdravlje žrtve moguća je kazna od jedne do osam godina zatvora.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara