Policija istražuje otpis dugova tvrtke u vlasništvu ljubljanskog gradonačelnika

Policija istražuje otpis dugova tvrtke u vlasništvu ljubljanskog gradonačelnika
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

SLOVENSKA policija potvrdila je da ispituje okolnosti otpisa visokih dugova tvrtke u vlasništvu obitelji ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića, što posljednjih tjedana potiče mišljenja da se radilo o zloporabi zakona koji inače manjim poduzetnicima omogućuje da se riješe potraživanja i ne završe u stečaju.

U izjavi za javnost policija je navela da provjerava "određene okolnosti" vezane na postupak prisilnog poravnanja tvrtke Holdinga Elekta i način na koji se ona oslobodila duga od 29 milijuna eura te da će poduzeti odgovarajuće postupke ako utvrde razloge za sumnju u počinjenje kaznenog djela.

Okružni sud u Ljubljani najprije je potvrdio postupak tzv. pojednostavljenog  prisilnog poravnanja kojim su Elekti otpisani dugovi u visini 29 milijuna eura, ali je nakon žestokih političkih reakcija da se možda radi o manipulaciji zakonom koja upozorava na nejednakost građana na rješenje uložena žalba pa ono nije pravomoćno, prenose slovenski mediji.

Zoran Janković - nekadašnji direktor Mercatora

Osnivač tvrtke Elekta je nekadašnji direktor Mercatora i utjecajni ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković koji je na toj dužnosti već 13 godina, a sada njome upravlja njegov sin Damjan koji je proglasio i osobni stečaj.

Kako piše portal Siol.net, profesionalna udruga slovenskih bilježnika povela je u vezi s tim i postupak protiv bilježnika Mire Košaka koji je za vlasnike Elekte posredovao u postupku osiguranja dokumentacije poravnanju na sudu, a posljednjih je dana na aferu u vezi s Jankovićevom obiteljskom tvrtkom bilo više negativnih reakcija i u politici, posebno među oporbom.

Budući da je zakon tvrtki u vlasništvu Jankovićeve obitelji omogućio brisanje visokih dugova, ministrica pravosuđa Andreja Katić najavila je izmjene zakona koji se odnose na utvrđivanje insolventnosti, kako bi se spriječile moguće zloporabe.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara