Policija istukla Riječanina koji je pijan bježao: Tužio ih je, dobio velik novac

Policija istukla Riječanina koji je pijan bježao: Tužio ih je, dobio velik novac
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

IVAN ŽENTIL (38) iz Rijeke tužio je Republiku Hrvatsku i MUP, koje je zastupalo riječko Općinsko državno odvjetništvo, jer je u noći 26. na 27. rujna 2015. godine u prostorijama Prometne policije pretučen od strane djelatnika policije "koji su mu bez razloga i povoda nanijeli teške tjelesne ozljede zbog kojih će doživotno ostati invalid" pa time povrijedili pravo osobnosti na dostojanstvo, javlja Novi list.

Sutkinja Općinskog suda u Opatiji Adriana Puž oštećenom je dosudila 64.250 kuna odštete. Žentil je tražio 114.150 kuna.

Kao što je i sam Žentil naveo, dogodilo se to 26. rujna oko 22:50 kada je u svom automobilu zaustavljen od djelatnika prometne policije u Strossmayerovoj ulici na Piramidi.

Naloženo mu je da automobil parkira sa strane, no on se udaljio s mjesta i nastavio vožnju, ali je na raskrižju Grohovčeve i Ulice Školjić ponovno zaustavljen.

Rekao je da su ga policajci silom izvukli iz automobila, bacili ga na tlo, vezali mu ruke na leđa, počeli tući rukama, nogama i pendrecima po cijelom tijelu. Priveden je u postaju Prometne policije gdje je predan dežurnom policajcu te ga je ovaj počeo i fizički napadati.

U policiji je zadržan do sljedećeg dana poslije 13 sati. Pet dana proveo je Žentil u svom domu, ali je zbog bolova zatražio pomoć u KBC-u gdje je i zadržan nakon operativnog zahvata.

Vozio potpuno pijan

Protiv policijskih djelatnika prometne policije Igora Sarvaša, Dražena Kerovca i Sanjina Žutelije u međuvremenu je provedena istraga, podignuta optužnica i u tijeku je provođenje sudskog postupka na Općinskom sudu pod optužbom da su vozaču nanijeli teške ozljede i to nakon što ga je prometna ekipa tog dana u četiri navrata zaustavljala u prometu.

Policija je Žentila, kako je napisano ranije, zaustavila tog dana četiri puta. Nakon prvog zaustavljanja oduzeta mu je vozačka dozvola zbog alkoholiziranosti. Napuhao je 3,09 promila. No do kraja dana zaustavili su ga još tri puta, a onda su i nad njim, zbog čega ih je tužio, primijenili silu.

Žentil se tako u tužbi protiv policajaca žalio da se ni dan danas ne smije izlagati nekom većem naporu te da mu je prouzročena znatna imovinska i neimovinska šteta. Tražio je i naknadu za popravak mobitela. Kaže i da je u trenutku događaja pretrpio smrtni strah te da se bojao za život, piše Novi list opisujući Žentilovu građansku tužbu protiv policije.

Policajci ispričali svoju stranu priče, ne slažu se s optužbom

Tuženi su pak osporavali navode oštećenog. Ispitani policijski službenici Sarvaš i Kerovac rekli su da su oko 20:50 tog dana u Polić Kamovoj ulici zatekli imenovanog u počinjenju prekršaja iz Zakona o sigurnosti cestovnog prometa, upravljao je osobnim automobilom te se na jasno izraženi znak svjetlećom palicom nije zaustavio. Krenuli su za njim te kad su ga zaustavili u Strossmayerovoj ulici utvrdili da upravlja vozilom u vrijeme izrečene mjere opreza, a kako je pritom bio pod vidnim utjecajem alkohola, ponuđeno alkotestiranje što je Žentil odbio.

Isključili su ga iz prometa, no malo kasnije opet je zamijećen kako upravlja vozilom pa su ga opet zaustavili, u Grohovčevoj ulici. Tada su mu priopćili da će ga privesti u policiju. Rekli su mu da uđe u službeno vozilo i kad su ga počeli pregledavati, počeo je bježati Vodovodnom ulicom. Krenuli su za njim i sustigli ga vrlo brzo. Sarvaš je primijenio polugu na šaci i laktu, a Kerovac izveo isti zahvat na drugoj ruci. S obzirom na Žentilov aktivniji otpor policajci su ga potrbuške položili na tlo i potom stavili sredstva za vezivanje. Podignut je i smješten u vozilo i u postaji su mu skinute lisice.

U postaju je na zahtjev policije stigla dežurna liječnica hitne pomoći zbog pregleda oštećenog. Tom prilikom je konstatirano da je u alkoholiziranom stanju, da odbija alkotest i da nema tjelesnih ozljeda od uporabe sredstava prisile.

Obrazloženje presude

S obzirom na to da policijski službenici tvrde da su opravdano i zakonito primijenili sredstva prisile sukladno zakonu, a tužitelj da je u postaji brutalno pretučen te da je zatražio liječničku pomoć šesti dan od spornog događaja, krenulo se u medicinsko vještačenje u okviru parničnog postupka.

"Sudu se čini i uvjerljivim i logičnim kada proizlazi da se nije usudio tužitelj prigovarati, žaliti se djelatnicima Prve postaje ili pismeno eventualno prigovarati na postupak nadležnih osoba u periodu upravo kada je bio prisilno zadržan u prostorima Postaje prometne policije i Prve postaje, a bojeći se za svoj život i strepeći da bi mu ponovo mogle biti nanesene fizičke ozljede. Tužitelj je u tom periodu očito bio pod utjecajem alkohola, a uslijed čega je zasigurno njegov doživljaj bolova i svega onoga što mu se dogodilo bio drugačiji u tom trenutku nego da je bio trijezan.

Očito je tek narednih dana,a nakon izlaska iz postaje prometne policije, kada je trpio bolove, kada mu se zdravstveno stanje pogoršavalo, bio svjestan ozbiljnosti i posljedica onoga što je proživio. O tome gdje se nalazio idućih dana, pa sve do odlaska u bolnicu, iskazivali su njegovi roditelji i bivša djevojka", stoji u obrazloženju sudske odluke, piše Novi list.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara