Policija izdala važno upozorenje, širi se nova prevara na internetu

Policija izdala važno upozorenje, širi se nova prevara na internetu
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

ZBOG mjera koje je propisao Nacionalni stožer za civilnu zaštitu kako bi se u što većoj mjeri spriječilo širenje novog koronavirusa, pojačale su se internetske aktivnosti pa čak i oni koji su dosad uspješno izbjegavali mrežu, sad je koriste. To je dovelo do povećanog broja prevara na internetu, upozorava policija.

Iz Policijske uprave zagrebačke pozvali su građane na samozaštitno ponašanje tijekom korištenja interneta, odnosno da povećaju oprez i koriste internet odgovorno.

Zagrebačka policija je od građana primila obavijesti u kojima su iskazali sumnju na neovlašteno prikupljanje njihovih osobnih podataka kroz nagradnu igru u obliku kviz upitnika.

Policija je pokrenula kriminalističko istraživanje i analizirala stranice na kojoj se nepoznati počinitelji predstavljaju kao zaposlenici jednog od vodećih telekomunikacijskih poduzeća u kojem promoviraju lažnu nagradnu igru. Utvrđeno je kako je navedena stranica uobličena s ciljem da se pribave podaci o kreditnim karticama i drugim podacima osoba koje ju posjete.

Naime, navodi se kako klikom na poveznicu građani mogu osvojiti mobitel, tablet ili nešto drugo ako ispune kviz/upitnik, a u nastavku su čak istaknuli i komentar građana koji su "već osvojili mobitele ili tablete".

Policija navela načine kako se zaštititi

Policija zato upozorava građane kako postoji sumnja da se radi o obliku neovlaštenog prikupljanja osobnih podataka na takvim stranicama te iz tih razloga preporučuje građanima da povećaju razinu samozaštitnog ponašanja na internetu i to na sljedeće načine:

- ne pristupajte nepouzdanim poveznicama na internet stranicama

- ni na koji način ne ustupajte osobne podatke (ime, prezime, lozinke, brojeve kreditnih kartica i sl.) nepoznatim stranama

- ne registrirajte se na nepoznate stranice novim korisničkim podacima ili korištenjem Gmail ili Facebook podataka

- ne odgovarajte niti otvarajte poveznice nepoznatih e-mail poruka

- blokirajte poruke na društvenim mrežama i e-mailove nepoznatih pošiljatelja.

Samozaštitnim ponašanjem na internetu bitno se smanjuje mogućnost i rizik da:

- postanete žrtve kaznenih djela

- postanete primatelji brojnih neželjenih (spam) poruka

- omogućite nekome pristup podacima na osobnom računalu ili mobilnom uređaju.

Nitko ne može doći do podataka građana osim u slučaju kada ih sami (nesvjesno) dobrovoljno u dobroj namjeri ustupe ili omoguće pristup nepoznatim stranama, napominju iz policije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara