Policija otkrila vođe zatvorske pobune u Zenici

PRIPADNICI straže zatvora u Zenici izdvojili su u petak ujutro skupinu osuđenika za koje se pretpostavlja kako su činili jezgru pobune zatvorenika što je izbila početkom ovog tjedna.

Ravnatelj Kazneno-popravnog zavoda u Zenici Hidajet Jabandžić kazao je novinarima kako je ´izolirana´ skupina od 25 zatvorenika koji su prije dva dana proglasili štrajk glađu. Oni su tražili primjenu zakona o oprostu odnosno skraćenje kazne na čije su izdržavanje osuđeni.

Pomoćnik ravnatelja Refko Kadrić kazao je kako je akcija zatvorskih čuvara uslijedila nakon što su iscrpljene sve mogućnosti dijaloga s pobunjenicima. On je ustvardio kako je tijekom operacije usmjerene na hvatanje vođa pobune primijenjena sila u granicama zakonskih mogućnosti.

Prije pet dana u zeničkoj je kaznionici koja predstavlja najveći zatvor u BiH izbila masovna pobuna u kojoj je sudjelovala polovica od oko 600 osuđenika koliko ih je tamo trenutno smješteno.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni su zauzeli nekoliko paviljona popalivši pri tom namještaj i opremu a tijekom višesatne blokade zatvora jedini zahtjev kojega su postavili bilo je da ih se pusti na slobodu.

Tadašnji ministar pravde Federacije BiH Zvonko Mijan pojasnio je kako su takvi zahtjevi potpuno neutemeljeni jer je puštanje na slobodu moguće samo temeljem odredbi koje jasno propisuje institut oprosta.

U zeničkom zatvoru kaznu izdržavaju osobe osuđene za najteža kaznena djela.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara