Policija prijeti štrajkom jer će im kasniti plaće par dana, Marić: "Bit će najkasnije u ponedjeljak"

Policija prijeti štrajkom jer će im kasniti plaće par dana, Marić: "Bit će najkasnije u ponedjeljak"

Foto:Patrik Maček/ Pixsell, Facebook

MINISTAR financija Zdravko Marić izjavio je kako su sredstava za plaće zaposlenika Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) osigurana te da će plaću dobiti u petak ili, zbog veće opterećenosti sustava Centralnog obračuna plaća (COP), na čijem se otklanjanju radi, najkasnije u ponedjeljak.

"Likvidnost nije upitna, došlo je do malo jače opterećenosti sustava COP-a. Djelatnici i odgovorni u Fini, zajedno s resorima, poglavito MUP-a i Ministarstva financija, rade naporno cijelu prošlu noć i danas da se to opterećenje smanji i da se sav obračun plaća napravi kako treba", izjavio je Marić poslije sjednice Vlade komentirajući probleme u isplati plaća zbog čega je Sindikat policije čak najavio mogućnost pokretanja industrijskih akcija.

Do veće opterećenost COP-a došlo je zbog toga što se, osim redovnog mjesečnog obračuna plaća, unosio veći broj varijabli u sustav, budući da je za dva posto od 1. prosinca porasla osnovica plaća te da se isplaćuje dar za djecu i radi godišnji obračun plaća.

Dodaje kako je slično, blago kašnjenje bilo i lani te tvrdi da će sve biti isplaćeno onako kako je predviđeno

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čini se sve da plaća bude isplaćena sutra, a ako bude određenog kašnjenja, onda u ponedjeljak. Nadamo se i činimo sve da to bude učinjeno sutra", rekao je Marić.

Policija prijeti štrajkom

Sindikat policije priopćio je kako je zaprimio informaciju da će plaća za zaposlenike Ministarstva unutarnjih poslova, koja je trebala biti isplaćena 7. prosinca zbog tehničkih problema u sustavu COP-u kasniti, a problemi su navodno takve prirode da je upitna čak i isplata plaće za petak, 8. prosinca.

Ističu kako bi COP trebao biti na korist i uslugu djelatnicima a ne otežavajuće sredstvo zbog kojeg im plaća kasni te zahtijevaju da se plaća za mjesec studeni isplati najkasnije do petka, 8. prosinca.

"Upozoravamo kako bi bilo koja isplata plaće nakon petka predstavljala izravno kršenje odredbe čl. 36. Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike i čl. 92. Zakona o radu i jedan je od razloga za najavu štrajk iz čl. 205. Zakona o radu. Stoga možemo najaviti ako plaća ne bude isplaćena do petka kako ćemo biti prisiljeni razmisliti o pokretanju industrijskih akcija zbog neisplate plaće te ujedno i pozvati zaposlenike da pokrenu sporove za isplatu zateznih kamata i naknade eventualno nastalih dodatnih troškova nastalih zbog neisplate plaće", stoji u priopćenju Sindikata policije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara