Policija spriječila pljačku kuće u Čazmi, priča je kao iz filma

Policija spriječila pljačku kuće u Čazmi, priča je kao iz filma
Foto: MUP

POLICIJSKI službenici Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske su u suradnji s policijskim službenicima Uprave kriminalističke policije Ravnateljstva policije i Županijskim državnim odvjetništvom u Bjelovaru proveli kriminalističko istraživanje nad četiri hrvatska državljanina u dobi od 39 do 56 godina zbog sumnje da su s namjerom ostvarenja znatne protupravne imovinske koristi počinili kazneno djelo pljačke u pokušaju, odnosno pomaganja u počinjenju istog kaznenog djela na štetu višečlane obitelji s adresom stanovanja na području grada Čazme, objavila je policija.

Ukratko, policija je spriječila dugo planiranu i pomno osmišljenu pljačku obiteljske kuće u Čazmi. U podužem priopćenju objavili su detalje akcije.

Dva mjeseca pratili članove obitelji i prikupljali podatke

Prema unaprijed stvorenom dogovoru, kako piše policija, dvojica osumnjičenika su tijekom svibnja i lipnja prikupljali podatke o članovima obitelji koji žive zajedno u obiteljskoj kući u kojoj se planiralo počiniti kazneno djelo, njihovim navikama i izbivanju iz doma, o rasporedu prostorija unutar obiteljske kuće, o mogućnostima neopaženog i nasilnog ulaska u obiteljsku kuću, kao i druge podatke koji su imali za cilj olakšati i pomoći drugoj dvojici osumnjičenika počinjenje kaznenog djela.

Tijekom tog istog perioda druga dvojica osumnjičenika su na području grada Zagreba pripremala izvršenje kaznenog djela. U njegovo izvršenje krenuli su tako što su osobnim automobilom marke i tipa Opel Omega, koji nikad nije bio registriran u RH i na kojem su se nalazile nepripadajuće registarske oznake, u četvrtak, 20.6.2019., oko 1 sat došli na područje grada Čazme, gdje su ga parkirali nekoliko stotina metara od obiteljskog doma žrtava kaznenog djela na skrovitom mjestu nasipa rijeke Česme. Nakon toga su se pješice uputili prema stražnjoj strani obiteljske kuće, s namjerom da nasilno i neopaženo provale u obiteljsku kuću pomoću aluminijskih trodijelnih ljestvi i uz korištenje alata pogodnog za provaljivanje te da u prostorijama kuće uz uporabu sile i prijetnje, odnosno korištenjem vatrenog i hladnog oružja, od ukućana oduzmu novac.

Opazili ih policajci pa su pobjegli, preplivali su rijeku

Od strane policijskih službenika Interventne jedinice Bjelovar osumnjičenici su uočeni kada su se približavali obiteljskoj kući žrtava kaznenog djela, a na izdanu naredbu policijskih službenika da se zaustave, dali su se u bijeg prilikom čega su u šipražje odbacili aluminijske ljestve, dok su torbu s oružjem i alatom odbacili u rijeku Česmu, koju su preplivali i prikrili se na desnoj obali rijeke Česme u blizini mjesta Dereza. Istim putem za njima su u traganje krenuli policijski službenici Interventne jedinice policije koji su ih zatekli i uhitili uz uporabu sredstava prisile s obzirom na to da su obojica osumnjičenika pružala aktivan otpor. Uhićenici su privedeni u prostorije Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske, dok im je liječnička pomoć pružena u Općoj bolnici Bjelovar te je utvrđeno da je jedan uhićenik zadobio tjelesne ozljede.

Na dnu rijeke pronađena je torba

Tijekom očevida na prostoru na kojem su uočeni i uhićeni osumnjičenici, uz pomoć ronilaca Antiterorističke jedinice Lučko, u koritu rijeke Česme pronađena je torba u kojoj se nalazio jedan pištolj, jedan sklopivi nož dužine oštrice 9,5 cm, jedna metalna teleskopska palica, sprej s nadražljivom tvari, više desetaka plastičnih vezica, ljepljiva traka, više komada odvijača i metalna poluga tzv. pajser .

Osumnjičene osobe koje su pomogle u počinjenju kaznenog djela razbojništva pronađene su i uhićene istog dana te su sva četvorica uhićenika nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja u zakonskom roku predana pritvorskom nadzorniku Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske, a protiv njih je podnesena kaznena prijava Županijskom državnom odvjetniku u Bjelovaru na daljnje nadležno postupanje.

Načelnik Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske je temeljem izvješća o okolnostima uporabe sredstava prisile donio ocjenu da su policijski službenici sredstva prisile uporabili opravdano i zakonito.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara