Policija u Slavonskom Brodu zaplijenila ilegalnu pirotehniku, upozorili građane

Policija u Slavonskom Brodu zaplijenila ilegalnu pirotehniku, upozorili građane
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

POLICIJA je na području Slavonskog Broda kod 25-godišnjaka pronašla 78 komada ilegalnih pirotehničkih sredstava, odnosno onih koja nisu propisana za nabavku i uporabu građanima, te ponovno ukazala na opasnosti i štetne posljedice koje mogu nastati u slučaju nestručnog rukovanja pirotehnikom.

Brodsko-posavska policija u utorak je priopćila kako je osumnjičeni još u lipnju, dok je bio na privremenom radu izvan Hrvatske, iz druge zemlje naručio ilegalnu pirotehniku, a pošiljka je na njegovu adresu putem pošte stigla u srpnju.

U pošiljci se nalazilo 78 komada pirotehničkih sredstava, koje je mu je policija oduzela te ga kazneno i prekršajno prijavila zbog nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavke oružja i eksplozivnih tvari. 

U policiji podsjećaju da se pirotehnika prema njezinoj vrsti i namjeni dijeli u više kategorija, sukladno Zakonu o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja.

Kategorije pirotehnike - F1, F2, F3, F4, T1, T2, P1 i P2

Kategorija F1 uključuje pirotehniku s vrlo niskim rizikom i malom razinom buke, namijenjenu za male vatromete dozvoljene i u stambenim zgradama.

Nizak rizik i nisku razinu buke ima i pirotehnika kategorije F2, a može se koristiti na otvorenom ograničenom prostoru, F3 ima srednji rizik te je namijenjena velikim otvorenim prostorima, a kategorija F4 je s velikim rizikom i koristi se samo za profesionalne vatromete.

Na pozornicama (kazalištima) može se koristiti pirotehnika kategorija T1 i T2, prva s niskim, a druga s visokim rizikom, kategorija P1 obuhvaća pirotehnička sredstva koja predstavljaju nizak rizik (oprema brodova kod spašavanja, u poljoprivredi, u avionskom prometu), a P2 ostalu pirotehniku koja predstavljaju visok rizik (rakete za obranu od tuče).

Pirotehnička sredstva kategorije F1 mogu se prodavati cijele godine osobama starijim od 14 godina, u svim prodavaonicama i kioscima - u kioscima je dozvoljeno držati do tri kilograma neto težine pirotehničkih sredstava kategorije F1, a u prodavaonicama do 15 kilograma.

Pirotehnika kategorija F2 i F3 (osim petardi i redenika iz kategorije F3) mogu se prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja u prodavaonicama pirotehničkih sredstava ili prodavaonicama oružja i streljiva osobama starijim od 18 godina. Uporaba ovih sredstava dozvoljena je osobama starijim od 18 godina u razdoblju od 27. prosinca do 1. siječnja.

U zatvorenim prostorima i na prostoru gdje se okuplja veći broj građana nije dopušteno koristiti pirotehniku kategorija F2, F3, T1 i P1, a građanima nije dozvoljena nabava niti uporaba petardi i redenika iz kategorije F3, kao ni uporaba pirotehničkih sredstava iz kategorija F4, P1, P2, T1 i T2 za osobne potrebe.

Prodaja i uporaba pirotehničkih sredstava kategorija F2, F3, T1 i P1 dozvoljena je tijekom cijele godine osobama koje su prilikom kupnje dužne priložiti dokaz o obavljanju djelatnosti za koju se te sredstva kupuju (npr. za plovila, raketno modelarstvo, kazališta i sl.).

Građanin može posjedovati najviše dva kilograma neto mase pirotehničkih sredstava kategorija F1 i/ili F2 i/ili F3 (osim petardi i redenika iz kategorije F3).

Kaznene odredbe

Policija podsjeća i na kaznene odredbe za kršenje Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja.

Pravna osoba/obrtnik može odgovarati novčanom kaznom od 10.000 do 80.000 kuna, a odgovorna osoba u pravnoj od 2.000 do 10.000 kuna.

Udruga se može sankcionirati novčanom kaznom od 3.000 do 30.000 kuna, a odgovorna osoba u udruzi od 500 do 5.000 kuna.

Novčanom kaznom u iznosu 5.000 do 15.000 kuna kaznit će se pojedinac ako proda ili preda pirotehnička sredstva koja je unio u zemlju za osobne potrebe, ukoliko koristi  pirotehniku kategorija F2 i F3 izvan dopuštenog razdoblja ili u zatvorenom prostoru, ili na prostoru gdje se okuplja veći broj ljudi, ili pak uporabljuje petarde i redenike iz kategorije F3 ili iz kategorija F4, P1, P2, T1 i T2.

Fizička osoba, ako za osobne potrebe unosi u RH u razdoblju od 15. prosinca do 1. siječnja više od dva kilograma neto mase pirotehničkih sredstava dozvoljenih tada za uporabu, ako za osobnu uporabu posjeduje više od iste mase pirotehničkih sredstava F1, F2 ili F3, može odgovarati novčanom kaznom u iznosu 1.000 do 8.000 kuna.

Zakonski zastupnik djeteta mlađeg od 14 godina koje je uporabilo pirotehničko sredstvo može odgovarati novčanom kaznom u iznosu 1.000 do 3.000 kuna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara