Ubijeno 20 taoca iz opkoljenog restorana u Dhaki

Ubijeno 20 taoca iz opkoljenog restorana u Dhaki

Screenshot: YouTube

VLADA BANGLADEŠA potvrdila je kako je u opsadi kafića u Daki ubijeno 20 ljudi, javlja BBC News.

Ubijeno je 6 napadača, a 13 taoca, od kojih su tri stranca, spašeno je iz talačke krize u glavnom gradu Bangladeša, Dhaki.

Teroristi su jučer navečer napali restoran u diplomatskoj četvrti grada, omiljen među strancima, pri čemu su zadržali 20-ak talaca.

Vlasti kažu da su u akciji koja je uslijedila nakon prepada ubijena i dva policajca. U krizi koja je trajala nekoliko sti konstantno su se, prema riječima očevidaca, čuli pucnjevi iz lokala. Koliko je ranjenih još se sa sigurnošću ne može potvrditi.Islamska država je preuzela odgovornost za napad.

Pri tome su tvrdili da su ubili i najmanje 20 talaca. Vlasti u Bangladešu pak tvrde kako tzv. Islamska država želi "prisvojiti lažno mnoge napade", te da oni vjeruju i imaju indicija kako su napade u posljednje vrijeme kojima sse želi "okititi" ISIS zapravo izvele domaće militantne skupine

Podsjetimo, naoružane osobe napale su restoran u diplomatskoj četvrti Dhake u petak navečer i zarobile 20 talaca, među kojima je bilo i stranaca, prije nego što je policija upala u zgradu osloboditi zarobljene. Napadači su s pripadnicima snaga sigurnsoti razmjenjivali vatru još nekoliko sati nakon napada.

Broj naoružanih i talaca koji su još u restoranu nije poznat, rekao je zamjenik direktora bataljuna za brzo djelovanje Mizanur Rahman Bhuiyan.

Bhuiyan je rekao da je jedan stranac, vjerojatno Japanac, bio među onima koji su uspjeli pobjeći kad je više od stotinu specijalaca pokrenulo operaciju oslobažanja restorana u Dhaki.

Savjetnik bangladeškog premijera šeika Hasine Gower Rizvi rekao je da su pripadnici snaga sigurnosti pokušali pregovorima prekinuti krizu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovornost za napad preuzela je Islamska država koja je objavila fotografije tvrdeći da je najmanje jedan stranac ubijen u napadu na restoran. Islamska država objavila je da su poginule 24 osobe, no bangladeška policija to je opovrgnula objavivši da su poginula dva policajca te da je najmanje 20 osoba ranjeno.

Među taocima ima državljana Italije i Indije. Talijanska državna televizija objavila je kako se pretpostavlja da je među taocima bilo sedam talijanskih državljana, pozivajući se na izjavu talijanskoga veleposlanika u Dhaki Marija Palmu koji je rekao da je riječ o poslovnim ljudima.

Glasnogovornik japanske vlade rekao je da je 12 osoba oslobođeno, ali da se ne zna ima li među njima Japanaca.

Bangladeš je pogođen nizom napada pri čemu su se uglavnom koristile mačete, a ne vatreno oružje, a mete su sekularni blogeri, ateisti, intelektualci i pripadnici vjerskih manjina u ovoj uglavnom muslimanskoj zemlji sa 160 milijuna stanovnika.

U tri godine ubijeno je više od 50 osoba, a napadi se uglavnom pripisuju džihadističkim skupinama.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara