Policija upozorava na veliku opasnost koja prijeti u vinskim podrumima

Policija upozorava na veliku opasnost koja prijeti u vinskim podrumima
Ilustracija: EPA

SEZONA branja grožđa i spremanja mošta u vinske podrume na samom je vrhuncu pa je policija preventivno upozorila građane na opasnosti koje prijete u vinskim podrumima za vrijeme vrenja mošta zbog mogućnosti trovanja ugljikovim dioksidom.

Alkoholno vrenje je, pišu iz policije, proces u kojem se nizom biokemijskih procesa u metabolizmu kvasca razgrađuje šećer i pretvara u alkohol i CO2 (ugljikov dioksid) - plin teži od zraka koji se nakuplja u donjim dijelovima slabije ventiliranih podruma. Ovisno o površini podruma, istiskuje zrak u gornje slojeve tako da dolazi do situacije da kisik neophodan za disanje postaje nedostupan.

Stoga podrume treba prozračivati te se ne preporučuje samostalan ulazak u vinski podrum. U sredini zasićenoj ugljikovim dioksidom udisaji postaju sve dulji jer organizmu nedostaje kisika pa može doći do gubitka svijesti, pa i smrti.

Prisutnost ugljikovog dioksida u podrumu može se utvrditi paljenjem svijeće, a ugasi li se odmah, znak je da u podrumu ima više ugljikovog dioksida pa ga je potrebno prozračiti.

Osim toga, osobe koje su konzumirale alkohol u većoj mjeri također ne bi smjele ulaziti u podrum jer im je bitno smanjena sposobnost rasuđivanja i takve osobe ne prepoznaju opasnost kakvoj se izlažu, pišu iz policije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara