Policija vodenim topovima i suzavcem tjerala prosvjednike ispred albanske vlade

Policija vodenim topovima i suzavcem tjerala prosvjednike ispred albanske vlade
Foto: EPA

ALBANSKA policija upotrijebila je suzavac i vodene topove da bi rastjerala prosvjednike koji su u sklopu prosvjeda organiziranih protiv albanskog premijera u Tirani pokušali probiti policijski kordon te su zauzeli trg ispred sjedišta vlade, izvijestio je AFP. 

Tisuće demonstranata okupilo se usred dana u središtu Tirane, odazvavši se na poziv oporbe koja traži odlazak s vlasti premijera Edija Rame, na vlasti od 2013. Optužuju ga za korupciju i veze s organiziranim kriminalom. 

 

 

"Rama, odlazi"

Grupa prosvjednika najprije je bacala dimne zavjese i kamenje prema zgradi vlade koju čuva velik broj policajaca. Pritom su izvikivali: "Rama, odlazi!"

Potom su pokušali probiti policijski kordon ispred zgrade te su okupirali trg ispred vlade, a na zgradi je razbijeno nekoliko prozora. Desetak ih je uspjelo ući u zgradu i popeti se do prvoga kata. 

Dvojica policajaca su ozlijeđena i hospitalizirana, a četvero prosvjednika primilo je liječničku pomoć zbog respiratornih problema, objavilo je ministarstvo zdravlja.

Rama dobio izbore u lipnju

Socijalistička stranka Edija Rame (54) pobijedila je na parlamentarnim izborima u lipnju i tada osvojila drugi četverogodišnji mandat.

Albanija je članica NATO-a od 2009. i ove godine želi pokrenuti pristupne pregovore s Europskom unijom.

Rama optužuje oporbu da želi izazvati umjetnu krizu kako bi spriječila pokretanje tih pregovora. S 2,9 milijuna stanovnika, Albanija je jedna od najsiromašnijih država Europe, s mjesečnom prosječnom plaćom od 347 eura.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara