Policija za vikend pojačano nadzirala promet: Međimurac napuhao 3,08 promila

Policija za vikend pojačano nadzirala promet: Međimurac napuhao 3,08 promila
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell

PREKORAČENJE brzine i vožnja pod utjecajem alkohola i ovoga su vikenda bili najčešći prekršaji na hrvatskim cestama, izvijestila je policija nakon vikend akcije usmjerene na suzbijanje "četiri glavne ubojice u prometu" u koje se, uz brzinu i alkohol, ubrajaju i nekorištenje sigurnosnog pojasa te uporaba mobitela u vožnji.

Provedenom kontrolom utvrđena su ukupno 4834 prekršaja od čega se najviše, čak 1934, odnosi na prebrzu vožnju. Slijedi vožnja pod utjecajem alkohola (479 prekršaja) te nekorištenje sigurnosnog pojasa zbog čega je proteklog vikenda kažnjeno 445 vozača. Zbog nepropisnog korištenja mobitela, policija je kaznila 181 vozača.

Najpijaniji je bio Međimurac

Najveća izmjerena koncentracija alkohola od 3,08 g/kg zabilježena je u Međimurju, a najveća brzina (233 km/h) na vukovarsko-srijemskom području.

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđen je na zagrebačkom području, 121, a najmanje u PU Ličko-senjskoj, dva prekršaja.

Najbrže se vozilo na području Zagreba

Rekorder po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine je PU Zagrebačka s 500 takvih prekršaja, dok je najmanje utvrđeno u PU Međimurskoj - 17. Sigurnosni pojas najviše nisu koristili vozači PU Zagrebačke, njih 71, dok su zadarski policajci zaustavili tek tri vozača koji nisu bili vezani. Najveći broj nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme vožnje (49) utvrđen je na zagrebačkom području, izvijestio je MUP.

Ističu da su u nadzoru prometa aktivnosti policije bile usmjerene prema počiniteljima najtežih prekršaja, prilikom čega su zatečena 54 recidivista koji su počinili 59 teških prekršaja. Najviše ih je vozilo pod utjecajem alkohola (28), 13 ih je ulovljeno u vožnji prije polaganja vozačkog ispita, osam je vozilo iako im je vozačka privremeno oduzeta, a prebrzo je vozilo šest recidivista.

Iz tog razloga 13 vozača je zadržano u posebnim prostorijama do otrežnjenja, a protiv 10 vozača proveden je žurni prekršajni postupak prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalnih kazni, ističu u MUP-u.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara