Policijski sindikat ne želi da Divjak uspoređuje plaće policajaca i učitelja

Policijski sindikat ne želi da Divjak uspoređuje plaće policajaca i učitelja
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

SINDIKAT policije Hrvatske pozvao je danas ministricu znanosti i obrazovanja Blaženku Divjak da ne uspoređuje plaće policijskih službenika s onima u prosvjeti jer su takve usporedbe nezahvalne, osobito kad se iznose netočni podaci, poput tvrdnje da su plaće u prosvjeti niže nego u policiji.

Umjesto prepucavanja, Sindikat policije poziva vladu na adekvatno vrednovanje rada policijskih službenika, rizika kojima se izlažu i društvene važnosti kvalitetne i motivirane policije.

Iz sindikata poručuju da je sada, kad je stanje u gospodarstvu daleko bolje, a državni proračun u plusu, vrijeme za usklađivanje plaća s troškovima života, koji su od 2008. drastično porasli. Pritom podsjećaju da su se, dok je Hrvatska bila na udaru ekonomske krize, policajci solidarno odrekli dijela svojih primanja.

Policajcima u posljednjih 18 godina nisu povećani koeficijenti

Sindikat naglašava da osim manjeg povećanja najnižih koeficijenata (npr. s 0,776 na 0,8) hrvatskim policajcima koeficijenti nisu povećavani od 2001. pa "ne zaslužuju biti predmetom prepucavanja u političkoj areni". Plaća se, dodaje, povećavala samo kroz rast osnovice, kao i svim ostalim državnim i javnim službenicima.

Policijski službenici su u daleko lošijem materijalnom položaju usporede li se njihove plaće s plaćama u javnim službama, npr. koeficijent koji se primjenjuje na medicinsku sestru u zdravstvenom sustavu iznosi od 1,08 na više, dok se na interventnog policajca primjenjuje 0,8. Pritom se policajac za bitno nižu plaću svakodnevno izlaže pogibelji, naglašava sindikat.

Niske plaće i loš materijalni položaj policijskih službenika, od kojih mnogi ne mogu ni unajmiti stan u sredinama u kojima rade, glavni je razlog odlazaka policajaca iz službe i poteškoća u popunjavanju novih naraštaja policajaca.

Poslali su poruku i predsjedničkim kandidatima

Sindikat također poziva predsjedničke kandidate na ustezanje od potrebe da u predizborne svrhe zlorabe težak materijalni položaj policajaca ili javno licitiraju nužnošću povećanja njihovih plaća.

Predsjednički kandidat Zoran Milanović u svojim izjavama na temu plaća policijskih službenika spominje policijsku državu, a zaboravlja činjenicu da policajci imaju najbolje materijalne i radne uvjete upravo u najdemokratskijim državama Europe, navodi Sindikat policije u priopćenju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara