Političar nazvao Putina "sramotom za Rusiju" pa se ispričao nakon prijetnji

Političar nazvao Putina "sramotom za Rusiju" pa se ispričao nakon prijetnji

Foto: FAH

POLITIČAR, koji je saveznika ruskog predsjednika Vladimira Putina nazvao "sramotom za Rusiju" ispričao se u petak rekavši da je primio prijetnje smrću ako to ne učini.

Konstantin Senčenko, lokalni političar u sibirskoj pokrajini Krasnojarsk, izazvao je buru u četvrtak kada je na internetu oštro kritizirao Ramzana Kadirova, proruskog čelnika Čečenije.
Senčenko je rekao da je Kadirov, nekadašnji čečenski pobunjenik koji je postao saveznik Kremlja, diskreditirao Rusiju nazvavši Putinove političke suparnike "neprijateljima naroda".

Kadirov je u srijedu optužio oporbu da pokušava gospodarsku krizu iskoristiti za destabilizaciju zemlje i u staljinističkoj maniri sugerirao da bi nekim pojedincima trebalo suditi za sabotažu.         
Liberalnu oporbu, koja ima samo jednog od 450 zastupnika u parlamentu, nazvao je neprijateljima naroda, što je fraza koja se koristila u vrijeme Staljinove diktature.  

"Predstavnici takozvane oporbe žele profitirati na teškoj gospodarskoj situaciji", rekao je Kadirov novinarima. "Takve ljude treba tretirati kao neprijatelje naroda i izdajice. Trebalo bi im suditi za sabotažu", dodao je.

Senčenko: Reagirao sam ishitreno i emotivno

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U petak, samo dan nakon kritiziranja Kadirova, videosnimka objavljena na prodržavnom portalu prikazuje nervoznog Senčenka kako s nekim razgovara u restoranu. "Ispričavam se. Bio sam u krivu. Reagirao sam ishitreno i emotivno. Stvarno mi je žao", rekao je Senčenko. Dodao je da je shvatio svoju grešku nakon što je razgovarao s "predstavnicima čečenskog naroda".

U intervjuu jednoj radio postaji, Senčenko je rekao da mu je u razgovoru s ljudima koje nije imenovao sugerirano da bi mogao doživjeti istu sudbinu kao oporbeni čelnik Boris Nemcov.

"Tijekom razgovora sugerirane su neke stvari koje su očite. Primjerice, pitali su me volim li šetati Crvenim trgom", rekao je Senčenko.

Nemcov je ubijen u veljači prošle godine dok je prelazio most blizu moskovskog Crvenog trga. Suočena s ograničenim pristupom državnim medijima i pravom na prosvjede, ruska liberalna oporba još se oporavlja od ubojstva jednog od svojih čelnika. Kadirov je u petak na društvenim mrežama objavio Senčenkovi ispriku i uz brojne "smileye" napisao da je prihvaća.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara