Političarima na istoku Njemačke prijete smrću

Političarima na istoku Njemačke prijete smrću
Ilustracija: EPA

U NJEMAČKOJ saveznoj pokrajini Tirinškoj su, uoči nedjeljnih lokalnih izbora u toj pokrajini, učestale prijetnje smrću istaknutim političarima.

"U pismu su mi zaprijetili da će me, ako ne obustavim predizbornu kampanju, izbosti kao što se to dogodilo kelnskoj gradonačelnici prije par godina ili da će mi postaviti bombu u automobil", rekao je glavni kandidat Kršćansko-demokratske unije (CDU) u Tirinškoj Mike Mohring.

On je već prošlog mjeseca primio razglednicu u kojoj mu se zaprijetilo smrću. Na ovoj razglednici autor se poziva na ubojstvo, također demokršćanskog, političara Waltera Lübckea koji je ubijen u lipnju, a za njegovo ubojstvo je osumnjičen jedan neonacist.

Odgovornost je preuzela skupina Državni gudački orkestar

Prijetnje smrću, povezane s predizbornom kampanjom u Tirinškoj, gdje se u nedjelju održavaju lokalni izbori, primio je i predsjednik stranke Zeleni Robert Habeck, kao i kandidat ove stranke u Tirinškoj Dirk Adams.

Odgovornost za posljednje prijetnje smrću preuzela je skupina koja se naziva Državni gudački orkestar, koja je već poznata vlastima.

"Mi ne smijemo dopustiti širenje mržnje, nasilja i prijetnje smrću", poručio je Mohring preko Twittera.

Prijetnje prima i premijer Tirinške

Ministar unutarnjih poslova Tirinške Georg Maier rekao je kako vlasti ozbiljno shvaćaju prijetnje. On je potvrdio kako i premijer Tirinške Bodo Ramelow prima prijetnje.

U vezi s tim policija je izvršila pretres u stanu jednog poznatog neonacista kod kojeg je pronađena veća količina oružja.

U Tirinškoj bi ove nedjelje najveći broj glasova mogla osvojiti desno-populistička Alternativa za Njemačku (AfD). U Tirinškoj djeluje najekstremnije krilo ove stranke.

U susjednoj saveznoj pokrajini Saska-Anhalt prije nekoliko tjedana izvršen je teroristički napad na sinagogu u Halleu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara