Politička drama nakon Brexita: Vođi britanskih laburista izglasano nepovjerenje, on odbija odstupiti

Politička drama nakon Brexita: Vođi britanskih laburista izglasano nepovjerenje, on odbija odstupiti

Foto: Hina

ČELNIKU britanske Laburističke stranke Jeremyu Corbynu izglasano je nepovjerenja u parlamentu, čime je najveća oporbena stranka potonula još dublje u krizu nakon neuspješne Corbynove kampanje da Britanija ostane dio Europske unije, no prvi čovjek laburista odmah je uzvratio da ne namjerava podnijeti ostavku.

Klub zastupnika Laburističke stranke izglasao je nepovjerenje vođi stranke sa 172 naspram 40 glasova, no Corbyn poručuje da izglasavanje nepovjerenja nije za njega obvezujuće i da neće odstupiti sa svoje funkcije.

"Današnje glasovanje nema nikakav ustavni legitimitet, mene je na demokratski način za čelnika stranke izabralo 60 posto članova i pristaša Laburističke stranke i neću ih sada izdati ostavkom", kazao je Corbyn.

Nakon Brexita na vidjelo su, osim u konzervativnim redovima, izašle i duboke podjele među laburistima. Corbyn je preko noći otpustio Hilaryja Benna, člana "vlade u sjeni" zaduženog za vanjsku politiku, a Corbynov glasnogovornik u nedjelju je rekao da je razlog za to "gubitak povjerenja" u Benna.

Veteran lijevog krila laburista koji je prošlog ljeta na opće iznenađenje preuzeo vlast, mnoge je razočarao svojom nemarnosti tijekom kampanje za ostanak Velike Britanije u EU.

Dvojica zastupnika su u ponedjeljak predložila izglasavanja nepovjerenja, uz opasku da "Jeremy Corbyn duguje objašnjenje za ovaj neuspjeh".

Izabran zahvaljujući masovnoj podršci aktivista, "drug Corbyn" ima podršku sindikata, ali podržavaju ga malobrojni zastupnici stranke. Osim što mu pripisuju premlaki angažman oko Brexita, oni drže da je previše lijevo orijentiran kako bi ponovo osvojio mjesto premijera, koje od 2010. drže konzervativci.

Laburistički parlamentarac i Corbynov kritičar Wes Streeting kazao je da je ovo glasovanje "bez presedana", dodajući da "Jeremy sada naprosto mora prihvatiti da je njegovo vodstvo neodrživo".

Nekoliko članova Corbynove "vlade u sjeni", političara koji drže resore koji reflektiraju državna ministarstva, podnijelo je ostavku prosvjedujući protiv njegovog vodstva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara