političke stranke i udruge o isprici Marovića i Mesića - reakcije

Hvatska Kršćanskodemokratska unija (HKDU) pozdravlja ispriku predsjednika Srbije i Crne Gore, iako je smatra zakašnjelom i "skoro ništa u odnosu na zločine i genocid koji je učinjen nad Hrvatima i Hrvatskom.

HKDU neprimjerenom smatra ispriku predsjednika Mesića jer "Hrvatska nije izvršila agresiju na Srbiju i Crnu Goru, niti je jedan njezin vojnik prešo na njihov teritorij. Takva isprika izjednačava hrvatskog branitelja i četnika, izjednačava majku poginulog hrvatskog branitelja i majku onog koji je došao u Hrvatsku ubijati i paliti", navodi u priopćenju HKDU.

Hrvatska čista stranka prava (HČSP) isprike smatra "sramotnim i ponižavajučim za hrvatski narod i da vrijeđaju njegovo dostojanstvo".

"One su u biti po svojemu sadržaju jednake, pa proizlazi da su Hrvati i Srbi jednako jedni drugima krivi za zločine koji su se dogodili u Hrvatskoj u Domovinskom ratu", navodi HČSP u priopćenju i dodaje da su tim isprikama "zločinac i njegova žrtva izjednačeni".

Savez udruga Hrvatskih oružanih snaga (SUDHOS) smatra da Mesićeva isprika "nije ništa drugo već još jedna pljuska hrvatskim braniteljima, obiteljima, poginulih i nestalih, svim vrijednostima postignutim u Domovinskom ratu".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dragovoljce HOS-a ta izjava ne čudi jer je samo nastavak Mesićevih ranijih "da se svi svima trebamo ispričati.

"Oštro prosvjedujemo i ne prihvaćamo da se Mesić u naše ime ispričava bilo kome", navodi SUDHOS u priopćenju i dodaje da Mesić za takvu ispriku nije dobio mandat od hrvatskog naroda.

Za jučerašnjeg državnog posjeta Srbiji i Crnoj Gori predsjednika Stjepana Mesića, predsjednik te države Svetozar Marović izjavio je da se ispričava "za sva zla koji je bilo koji građanin Srbije i Crne Gore učinio građanima Hrvatske".

Predsjednik Mesić rekao je da se "ispričava svima onima kojima su građani Hrvatske nanijeli bol i štetu u bilo koje vrijeme postupajući mimo zakona i zloupotrebljavajući svoj položaj",

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara