Politika: Suđenje "vukovarskoj trojci" u Hrvatskoj osveta, a ne objektivno i pravedno

IAKO se još ne zna hoće li haaška optužnica protiv "vukovarske trojke" biti prepuštena hrvatskom ili srbijanskom pravosuđu, "natezanja" oko toga pred kojim bi hrvatskim sudom, vukovarskim ili zagrebačkim, trebalo biti održano suđenje, upozoravaju "da bi se tu prije radilo o osveti, nego o objektivnom i pravednom suđenju", piše beogradska "Politika" od subote, u dopisničkom tekstu s naslovom "Otimanje za trojku".

Glavni problem s hrvatskim pravosuđem u vezi suđenja za ratne zločine, piše list, leži u činjenici "što su se ona do sada pretežno odvijala po neujednačenom etničkom principu, što podrazumijeva i primjenu dvostrukih aršina - s obzirom na nacionalnu pripadnost optuženih", što znači da su za ista djela optuženi srpske nacionalnosti teže optuživani i osuđivani na teže kazne nego optuženi hrvatske nacionalnosti. Na to su u više navrata upozoravale međunarodne organizacije koje u Hrvatskoj prate tu tematiku, poput misije OESS-a u Zagrebu i druge, piše "Politika".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Kako su takve ocjene još uvijek aktualne, teško je očekivati da će Haaški sud vukovarsku trojku uputiti na suđenje u Hrvatsku, gdje ih čeka povišena atmosfera i želja za osvetom, a ne u Srbiju i Crnu Goru čiji su građani i odakle su dospjeli u Haag. Bio bi to zaista težak presedan koji bi bio destabilizirajući za cijelu regiju, kako je to rekao predsjednik Srbije Boris Tadić", zaključuje list.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara