Poljak tvrdi da ga je policajac na Pagu udario u glavu, oglasila se policija

Poljak tvrdi da ga je policajac na Pagu udario u glavu, oglasila se policija
Foto: Pixsell/Dino Stanin/Robert Anic/Facebook

INDEX je prvi objavio svjedočanstvo poljskog turista, 44-godišnjeg Pawela P., koji tvrdi da ga je ga je policajac udario šakom u glavu, a da su ga oba policajca koja su ga presrela nazivali "poljskim idiotom" i prijetili mu zatvorom.

Prema njegovoj priči koju je prvo objavio na Facebooku, a potvrdio nam u telefonskom razgovoru, dok je s djecom bio na godišnjem odmoru na Pagu u jednom je trenutku otišao kod vulkanizera u gradu Pagu zbog problema s gumama. Vulkanizer mu je jednu gumu zamijenio gumom neodgovarajućih dimenzija, što je Poljak primijetio, pa ga je vulkanizer prvo uvjeravao da griješi, ali je na kraju priznao da nema pravu gumu i da je treba naručiti. Turist iz Poljske je na to pristao te su se dogovorili da će vulkanizeru za sve to platiti 500 kuna.

Optužili ga da je htio pobjeći, jedan ga udario u glavu

No kada je sutra došao po svoj auto - ovaj put s odgovarajućim gumama - vulkanizer je tražio da mu plati 1000 kuna. Poljak je pozvao policiju, no, kako priča, oni su mu rekli da stvar dođe prijaviti u policijsku postaju na Pagu - turist navodi i točnu adresu postaje - no čim je svojim autom krenuo u tom pravcu zaustavilo ga je policijsko vozilo. Kako kaže, prišla su mu dva naoružana policajca i na engleskom jeziku ga optužili da je pokušao pobjeći ne plativši račun. Počeli su raspravljati pred drugim ljudima pored tržnice na kojoj je bila gužva pa su mu, tvrdi Poljak, policajci naredili da ih slijedi u obližnju zabačenu ulicu, pored vulkanizerske radnje u kojoj je sve započelo.

Pawel P. je inzistirao na tome da odu u policijsku postaju da bi on sve mogao prijaviti, no oni su to odbili. U zabačenoj ulici su se pojavili i vulkanizer i njegova zaposlenica, a mlađi policajac, kojeg Poljak opisuje kao 35-godišnjaka visokog oko 190 centimetara, na engleskom je počeo vikati da je turist "poljski idiot" i da je "pokušao pobjeći". Derali su se na njega i prijetili mu zatvorom, a onda ga je stariji policajac, opisan kao rastom niski 55-godišnjak, imobilizirao, dok ga je mlađi udario u glavu. Silom su mu oduzeli vozačku dozvolu i nastavili vikati da mora platiti 1000 kuna. Tražili su i njegov pasoš, a poljski turist je rekao da ga nema sa sobom, zbog čega su se policajci nastavili derati na njega.

Poljak tvrdi da je sve prijavio policiji

Tek kada je spomenuo da ima djecu, policajci su se smirili te su ga nakon još peripetija na kraju pustili da ode sa svojim starim gumama, koje je vulkanizer u međuvremenu vratio na auto. Vulkanizer mu je također govorio da je "poljski idiot".

Turist je sve odlučio prijaviti policiji u Zadru, no tvrdi da ni tamo nije dočekan na profesionalan način. Na njemačkom je jeziku razgovarao s jednim policajcem u civilu, koji mu je rekao da pričeka na klupi ispred policijske postaje, dok on ne nazove policiju na Pagu. Kada se vratio, policajac je rekao da je policija na Pagu postupila ispravno jer nije htio platiti 1000 kuna te da neće sastaviti prijavu.

Policija je kasno poslijepodne službeno priopćenjem potvrdila da su pokrenuli postupak policijskih izvida o ovom slučaju, no tvrde kako o ovome nisu imali nikakvih informacija prije teksta objavljenog na Indexu, iako Poljak tvrdi da im je sve prijavio. 

Zadarska policija: Pokrenuli smo postupak, nismo imali informacije o događaju

"Danas u poslijepodnevnim satima policija je upoznata sa sadržajem objavljenim na društvenim mrežama, u kojem se iznose primjedbe na rad policijskih službenika Policijske postaje Pag, tijekom kolovoza ove godine. S obzirom na to da se radi o prvim saznanjima o događaju Policijska uprava zadarska provodi postupak provjere navoda iznijetih u objavi državljanina Poljske na stranici društvene mreže te će, po okončanju provjera i utvrđivanju svih relevantnih činjenica, o svemu izvijestiti javnost", priopćili su iz Policijske uprave zadarske. 

Uključila se poljska ambasada

Index je nazvao i vulkanizersku radionicu u kojoj se dogodio incident, ali nisu odgovarali na naše pozive.

Kada je riječ o pomoći poljske ambasade, rekao je da su ga uputili na jednog od pet poljskih policajaca koji ovog ljeta rade na Jadranu u suradnji s hrvatskim MUP-om te da je s njime dugo razgovarao. Poljski policajac mu je predložio da ponovno pokuša prijaviti što se dogodilo, ali i napomenuo da on ne može s Pawelom P. ići na policiju jer tamo može biti prisutan samo na zahtjev hrvatske policije, ali ne i stranog državljanina iz iste zemlje.

Pawel P. je i dalje na odmoru u Hrvatskoj sa svojom djecom te kaže da nema volje pokušati ponovno sve prijaviti policiji. Dodaje i kako je hrvatska obala prelijepa i da se on i njegova djeca dobro zabavljaju na moru te se nada kako je ovo bilo izolirano loše iskustvo. Ipak, želi da cijela priča bude objavljena u medijima kako bi se skrenula pozornost na nasilno i neprofesionalno ponašanje hrvatske policije.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara