Poljska, Bugarska i Mađarska također opovrgavaju postojanje CIA-inih zatvora

NEKADAŠNJI visoki poljski obrambeni dužnosnik opovrgava vijest da je ta zemlja baza za tajne zatvore američke obavještajne službe u kojima CIA drži osobe za koje sumnja da su teroristi, piše u četvrtak u novinama.

"Ne znam ništa ni o kakvu avionu niti o zatvorenicima iz Al-Qaide", rekao je bivši zamjenik ministra obrane Janusz Zemke za poljski list Gazeta Wyborcza.

I Zbigniew Siemiatkowski koji je 2000. bio časnik za vezu poljskoga ministarstva obrane za CIA-u kaže da ne zna ni za kakve tajne zatvore za moguće teroriste.

"SAD nam nikad nije predložio da držimo teroriste", rekao je za Gazetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
List Gazeta Wyborcza u četvrtak je objavio da je 22. rujna 2003. na mali aerodrom Szymany na sjeveru Poljske sletio Boeing 737 registracije N313P na putu iz Kabula u Afganistanu.

Washington Post u srijedu je objavio da je CIA organizirala tajni zatvorski sustav prije gotovo četiri godine. U nekim razdobljima u sustavu je bilo i osam zemalja, među ostalima Afganistan, Tajland i nekadašnje zemlje sovjetskoga bloka.

Službena Sofija u četvrtak je priopćila da u Bugarskoj nema tajnih zatvora. "U Bugarskoj nikad nije bilo stranih baza, pa nema ni CIA-inih", rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Dimitar Cančev za agenciju dpa.

Ni Mađarska ne priznaje postojanje CIA-inih zatvora na svojem teritoriju. "SAD nikad nije tražio od Mađarske da ikoga strpa u mađarske zatvore, a u sklopu borbe protiv terorizma", rekao je vladin glasnogovornik Boglar Laszlo.

Rumunjski dužnosnici već su u srijedu navečer opovrgli da se na području njihove zemlje nalaze tajne baze CIA-e odnosno tajni zatvori u kojima CIA drži teroriste Al-Qaide, nakon što je Washington Post objavio da se takve baze nalaze u istočnoj Europi.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara